Alltsedan bredband och lättmanövrerade fildelningsprogram blev var mans egendom kring decennieskiftet har den traditionella musikförsäljningen sjunkit. Skivbolagen har reagerat med att efterlysa hårdare lagar mot fildelare och att ge piraterna skulden. Med tanke på att #Apple - ett datorföretag - på kort tid gjorde Ipod och Itunes närmast synonyma med modernt musiklyssnande var skivbolagens strategi kanske inte helt genomtänkt...

Men det finns ljusglimtar på den tämligen mörka musikhimlen. Och de kommer från... spelvärlden. Titlar som Guitar Hero, Rock Band och Singstar bidrar i hög grad till att snygga till de dystra försäljningssiffrorna.

FZ räddar musikindustrin.

I Nordamerika minskar intäkterna från musikförsäljning med två procent och cd-försäljningen stod för en minskning med 19 procent under årets tredje kvartal, uppger statistikorganet The NPD Group. Samtidigt säljer musikspel massivt; fram till november i år stod genren för hela 16 procent av den totala mjukvaruförsäljningen, vilket gör den till den populäraste spelgenren. Den goda försäljningen drar dels in licenspengar till skivbolagen, dels bidrar den till att marknadsföra nya artister och grupper, säger NPD:s analytiker Anita Frazier.

[v=3547;nl]

Guitar Hero: Metallica får premiär framåt sommaren.

Vissa skivbolag och grupper har uppenbarligen förstått att anpassa sig till de nya förhållandena. Många artister släpper låtar och album via ovan nämnda spel. Vissa föräras helt egna titlar #Singstar Abba, #Guitar Hero: Aerosmith och #Guitar Hero: Metallica är tre exempel. De sistnämnda släppte för övrigt sitt senaste album, Death Magnetic, i nedladdningsbar form till Guitar Hero III och Guitar Hero World Tour.

Guitar hero: Metallica? Äsch då lyssnar jag istället på The Bones eller varför inte Eddie Meduza! 28/12 Felet med din teori är att jag inte kan se hur det går att få betalningsmedia lättillgängligare än piratkopierad, hur man än distribuerar den, dessutom har piratkopierad media en otrolig konkurrenskraft i pris. Alltså får man förlita sig på folks ärligh... 25/12 Guitar Hero spelar jag mest för att jag gilalr musiken och det är faktist roligare än att bara lyssna på låtarna eftersom du är med i låten. 25/12 haha den var bra :D jag önskar bara att musik-bolagen nån gång börjar tänka och anpassa sig... dom gjorde det inte förr, och lär tyvärr aldrig göra det i framtiden heller :( låt dom dö! 25/12 Det roliga i att Metallica släppte hela Death Magnetic till GH3 är det kostar bra mycket mer än att köpa skivan, och då kan du inte sätta dig ner och lyssna på den utan att sitta och pilla på en plastgitarr hela tiden. 25/12 Mjo, det är faktiskt sjukt bra. För andra då. Märkt att de brister ganska hårt på min musikdel (som är mestadels black- och vikingmetall) 24/12 Spelbranschen säljer ju mera än bilbranschen så varför inte? Spelbranschen har vuxit enormt mycket så varför inte? Varför kan inte alla artister gå åt Rock Band / Guitar hero och göra skivor med 50 låtar av sitt band. 24/12 Sen har vi ju revolutionerande programmet Spotify. 100kr i månaden för reklamfri lyssning av i princip alla artister (dom har iaf alla metal-band jag lyssnar på, så det är inte bara pop). Behöver aldrig mer tanka ner låtar olagligt. Skivbolagen blir nöj... 24/12 Som om Björn och Benny behöver pengar... >.< 24/12 Håller med. Det gäller ju inte bara musik heller utan även spel. Jag köper hellre spelet i butik än tankar det på steam till exempel om möjligheten finns. 23/12
Skicka en rättelse