Brukar du få "spel på hjärnan"? Eller rättare sagt; upplever du att känslor och associationer du får i spel återspeglas i verkligheten? Du är inte ensam. Företeelsen kallas för "Game Transfer Phenomena".

Brukar du kika upp mot himlen och se ilskna fjäderfän från #Angry Birds istället för bofinkar och blåmesar? Och när du ser en hög byggnad, blir du inte lite sugen på att bestiga huskroppen i stil med Ezio och Altaïr från #Assassin's Creed? Känslor och associationer du upplever i spelen återspeglas i verkligheten. Nu har företeelsen fått ett namn: "Game Transfer Phenomena". Och du kan vara lugn, du är inte ensam.

För första gången har en akademisk uppsats i ämnet på skrivits, vilken kommer att publiceras i International Journal of Cyber Behavior, Psychology and Learning. Lite kuriöst är att en del av deltagarna kommer från FZ:s forum. Författarna bakom uppsatsen är Angelica B. Ortiz de Gortari från Nottingham Trent University och Karin Aronsson från Stockholms Universitet. Till Kotaku säger de:

– Fenomenet inträffar när spelelement associeras med IRL-upplevelser, som triggar underliggande tankar, känslor och/eller spelarbeteenden.

Har ni själva varit med om liknande upplevelser? Tveka inte att berätta om dem i kommentarstråden!

Perioder när man spelade mycket Left 4 Dead så kunde jag höra ljud från hunters på kvällarna när man var ute och rastade hunden. Samt om man såg någon man inte gillade riktigt på långt avstånd så ville man bara köra quick scope på dem. Någon gång man... 06/06 Efter att ha fått en WoWerdose på en jättedålig dator och vart tvingad att gå ut med hunden vart jag förvirrad över hur jag kunna ha så bra fps med så långt viewdistance, en bråkdel av en sekund senare kom jag på varför. Jag har även försökt trycka på... 03/06 Haha, kul! :) Har hänt att jag fick för mig att slå bort en fluga från skärmen med muspekaren eller försökt skjuta på den i FPS spel. ...eller någon gång då jag var ute och sprang och började bli alldeles för trött kom tanken, fan jag brukar aldrig bli... 31/05 Nötte FFX där en helg med min kusin, och fortfarande så tänker jag på kycklingar som chocobos i mindre format. Vad är en kyckling i jämförelse med en chocobo liksom? Också känslan av att man hoppar väldigt dåligt efter att ha spelat FFXIII ett par timma... 29/05 Tre exempel comes to mind nu på morgonkvisten: 1. Att missa tåget på morgonen för att man vet att man kan komma fram i tid med maximum speed (crysis + warhead i sträck en helg) 2. Att tänka F5 innan man går in genom en dörr som avviker i utseende från... 29/05 Varför inte bara kalla det "fantasi"? 29/05 Har upplevt det i många år av och till. beroende på hur intensivt jag spelat. Bland annat kommer jag ihåg hur skadad man blev av Sim City. Kunde spela oabrutet i tiotimmars pass eller mer. Eferåt kunde man gå runt på stan och komma på sig själv med att... 28/05 Se saker i blockform gjorde jag i ungefär en vecka, damn u Minecraft 28/05 *sarcasm perceived* Men...skulle inte falla mig in ens i spelet! 28/05 Har dröm att Darth Vader och Darth Maul var ute efter mig! 28/05
Skicka en rättelse