Dice gör ett dyrköpt expansionspaket i nostalgins tecken. Vi har provspelat oss fram till svar på frågan om det var bättre förr.

Att hänga i spelforum på nätet är som att slå in en spik i örat en gång i minuten – plågsamt och meningslöst. Åtminstone om vi snackar dedikerade forum som Battlelogs BF3-forum, där det sedan release gnällts på att kartorna är för små, kartorna är för stora, vapnen gör för mycket skada, vapnen gör för lite skada, allt är OP, inget är OP nog och så vidare ad nauseam. Nästan alla gnällspikar verkar dock vara överens om en sak: det var bättre förr, i #Battlefield 2.

I veckan släpptes så Back to Karkand till pc, ett DLC med tio vapen, fyra fordon och fyra kartor, varav de flesta var med i BF2, vilket borde glädja bakåtsträvarna. Själv blir jag glad för att jag återigen får springa genom staden Karkands gränder och gator, och dessutom återse Gulf of Oman och Sharqui Peninsula, två av de bästa kartorna från föregångaren. Vi får också spela på Wake Island, som jag alltid tyckt är stentrist och alldeles för öppen.

F-35 är kul att stunta med, men tyvärr både långsam och klumpig, även om den kan hovra.

Och visst känns det lite som förr. Banorna känns en aning mindre – om de faktiskt är det får #Dice svara på – och det tycker jag är en fördel. Striderna blir lite tätare och du behöver inte springa lika långt om du inte får tag på ett fordon. Får du det så har du lite gamla godingar att leka med, inklusive flygplan som F-35, pansarfordon och en liten hjullastare (!) som rymmer tre personer.

Med de nya vapnen följer också ett slags uppdragssystem, där du uppfyller vissa krav för att låsa upp de nya pangarna. Återuppliva tio vänner och hela tio, så får du min favorit: franska trivselspridaren FAMAS, som har spelets sämsta sikte men en oerhörd eldhastighet. Andra vapen kräver mer ansträngning, men jag gillar att ha ytterligare ett mål med mitt spelande och det är förstås alltid kul att få prova lite gamla klassiska vapen.

Äntligen tillbaka i Oman – även om vissa av kontrollpunkterna har döpts om.

Sammantaget är det här ett ganska rejält paket, även om det kan kännas lite surt att betala 150 spänn för bara fyra kartor och tio vapen om du inte köpt Limited Edition. Har du det får du Karkand gratis. Även om jag hade betalat extra för det här hade jag nog varit ungefär lika nöjd som jag är nu. Det här är tre riktigt roliga kartor, ett gäng sköna vapen och ytterligare ett sätt att låsa upp saker (som jag hoppas Dice tänker utvidga i framtida patchar). Om du har Battlefield 3 är det här helt enkelt ett tillägg du måste ha, vare sig du är BF2-nostalgisk eller inte.

Fotnot: Recensionen avser Windows-versionen av Back to Karkand. Expansionen kostar 149 kronor.

Skicka en rättelse