Earth Defense Force låter dig skövla och skjuta som få andra. Myrornas krig har sällan varit större – däremot har det ofta varit bättre.

Ibland vill man inte ha något avancerat, utan bara spelens motsvarighet till en fettdrypande snabbmatsburgare: Ge mig vapen, ge mig fiender med dödsönskan och låt mig skövla. I det avseendet börjar #Earth Defense Force 2017 Portable riktigt lovande. Men det första intrycket är just bara ett första intryck.

Forskare upptäcker en radiosignal som visar att vi inte är ensamma i universum. Några år senare kommer stora utomjordiska skepp och placerar sig över världens alla storstäder. Givetvis är det inte ET som kommit för att låna telefonen, utan gigantiska utomjordingar som invaderar bland annat Tokyo. Lyckligtvis är ju du där, den hjältemodiga kaptenen i Earth Defense Force, och kan hindra dem. Japp, precis så fantasilöst är upplägget, och klichéerna duggar lika tätt som fiendens syrabollar. Förutsättningarna låter ju dock lovande med horder av fläskiga utomjordingar av Godzilla-format, fler än 200 olika vapen, omgivningar som kan förstöras och möjligheten att samla på sig hela gäng av AI-medhjälpare. Men att kötta sig fram genom insektshorderna är varken snyggt eller roligt.

There are bugs in the game!

Det mest underhållande är att hela tiden upptäcka hur den japanska utvecklaren #Sandlot verkligen har gjort fienden enligt den japanska skolan (och skalan). Myrorna är stora som långtradare; det finns robotar som kan använda skyskrapor som tandpetare. Det är helt enkelt inte en riktig fiende om man inte måste använda en stege för att klättra upp på foten och skjuta den i ankeln.

Men det visar sig snabbt vara en ganska otjänlig anrättning. AI-medhjälparna är så korkade att man plötsligt saknar halva gruppen. Uppätna? Nix, de har fastnat när de försöker springa genom en tegelvägg. Earth Defense Force har uppenbarligen inga IQ-tester när de rekryterar soldater. Om du hittar fler mänskliga spelare som haft otur att skaffa spelet kan ni på ett smidigt sätt ha tråkigt tillsammans, för inte ens mänsklig multiplayer gör spelet bättre. Lite beröm ska utvecklarna dock ha för vapenutbudet eftersom det inkluderar allt från gevär och granater till attackhelikopter, stridsvagn, eller varför inte prova vingar med jetmotorer på ryggen? Det spelar däremot mindre roll att det finns 230 vapen när fantasin tog slut vid 30.

Det råder ingen brist på vapen, vilket är en fördel när man slåss mot insekter.

Det som gör att Earth Defense Force 2017 till PS Vita känns så poänglöst är inte enbart att det är en sex år gammal titel som till synes snubblar ut på marknaden. Sandlot har inte heller lyft ett finger för att göra något Vita-speciellt. Nu framstår det mest som en ganska ful PSP-titel som någon upptäckte fungerade på Vita, och därför lanserar man det för att tjäna några spänn och förhoppningsvis bygga en hype inför #Earth Defense Force 2025 som ska komma till stationära konsoler senare i år. Effekten blir dock närmast den motsatta.

Skicka en rättelse