Den nionde expansionen till The Sims 3 låter dig leva den amerikanska collegedrömmen. Det är som sig bör ett virrvarr av pluggande och togapartyn.

#The Sims fick sju expansioner. #The Sims 2 fick sju expansioner. #Universitetsliv är den nionde expansionen till #The Sims 3. Har inte spelet börjat överleva sig själv? Faktiskt inte – även om det nu innehåller så mycket att det nästan är lika trassligt att jonglera levnadsöden i Sims 3 som det är att leva i verkligheten.

Innan du sticker till lärdomens högborg bör din sim göra ett test som kan ge rekommendationer vad han eller hon borde plugga, och om du är riktigt duktig kan du även få stipendier vilket gör studierna billigare. Därefter behöver du slå fast vad du ska studera, hur hårt du vill satsa och hur många terminer du vill spendera på universitetet. Sedan är det bara att betala studieavgiften, packa resväskan och sticka.

Nu behöver du bara ta ställning till vad du vill plugga och hur mycket.

Fenomenet med universitetsliv känns ytterst amerikanskt och som en ganska främmande värld för oss svenskar, men trots vår bristande erfarenhet av togapartyn går det inte att förneka att det finns mycket att göra i det "simska" universitetet. För detta handlar om mer än att bara insupa ädel kunskap. Det handlar minst lika mycket om att träffa nya människor, festa och ställa till med upptåg.

Nördar och sportfånar

En väldigt viktig del i det sociala är att #Maxis har infört sociala grupper: nördar, rebeller och sportfånar. Genom att umgås med och få inflytande i de olika grupperna ges olika fördelar och bonusar, och den optimala bonusen är att få respektive grupps specifika yrke som bara blir tillgängligt för dem som låst upp högsta rangen. För nördarna är det passande nog TV-spelutvecklare, för sportfånarna är det idrottsagent, och för rebellerna – som utmanar etablissemanget – är det konstvärderare.

För att avancera inom respektive social grupp krävs att du umgås med gruppmedlemmarna, deltar i deras verksamhet, och går till deras tillhåll. Det betyder förstås att det blir mindre tid för pluggande och andra aktiviteter, men det är bara att bita ihop eftersom du kan förlora inflytande relativt snabbt. Den sociala tillvaron underlättas betydligt av att Maxis har uppgraderat dina simmars mobiltelefoner till smartphones med en rad nya funktioner som att använda sociala funktioner, strömma video och skicka SMS. En ny telefonfunktion jag tycker mycket om är möjligheten att köpa, sälja och administrera fastigheter (inklusive att samla in hyra). Nu slipper man fara runt som en koffeinsnortande iller utan kan lugnt sköta allt via telefonen.

Hurra! Dags att sticka ut i livet med sina nya kunskaper.

Det största problemet med The Sims 3: Universitetsliv är att det, i likhet med den tidigare expansionen #Destination Världen, knappt integreras ett dugg med resten av tillvaron i Sims-världen. Medan dina universitetsstuderande simmar bor, i vad som kan kallas för universitetsstaden, existerar ingenting utanför den tillvaron. Resten av familjen finns inte och "hemvärlden" finns inte. Efter ett avslutat universitetsliv och utrustad med extra kunskaper och livserfarenhet kommer simmen tillbaka till den verkliga världen där tiden har stått stilla. På det stora hela är det helt okej, eftersom det gör att man kan koncentrera sig på universitetslivet, men det ger också känslan av att det handlar om en annan och statisk dimension där ingen sim blir äldre, gifter sig, eller blir på smällen.

Så du har klarat av din tid på universitetet, vad har det gett dig? Effekterna av din vistelse ger dig flera fördelar, så utflykten till universitetsdimensionen är väl värd sin tid även om du inte lyckas låsa upp något av de tre nya yrkena. Beroende på vad du har pluggat får du bonusar i yrkeslivet, en examen i kommunikation ger både fördelar och högre lön om du väljer att arbeta som journalist, politiker eller med spådomar.

Om du lyckas bli optimalnörd låser du upp yrket TV-spelsutvecklare.

I sedvanlig ordning finns det även mängder av nya kläder, frisyrer, prylar och uppdaterade detaljer och funktioner som i sig inte gör speciellt mycket utöver att ge ännu fler valmöjligheter när man spelar.

The Sims 3: Universitetsliv är inte någon speciellt revolutionerande expansion och lär egentligen bara vara till glädje för alla som redan är frälsta av Sims 3-världen. Trots detta är det en underhållande expansion med mycket att göra vilket gör det till ett relativt givet köp för alla som tycker om spelserien. Ungefär som vanligt, med andra ord.

Skicka en rättelse