Rovio är inte bara arga fåglar (in space!) och kluriga uppfinningar - nu ska en söt tjuv ska försöka stjäla våra hjärtan i Tiny Thief.

Där det finns brott, orättvisor och korruption finns det också hjältar. Ungefär så inleds beskrivningen av spelet på App Store och Google Play, och det är på många sätt talande för titelns grundstomme. Men det är inget grandiost äventyr med extra allt i den mörkaste och ballaste form möjlig, tvärtom. #Tiny Thief är snudd på så myspysigt och sockersött man kan tänka sig.

Jag får, i rollen som den lille anonyme tjuven i äkta Robin Hood-kåpa, klura mig igenom ett antal banor där en rad delmål ska klaras av för högsta poäng. Och upplägget är busenkelt. Ta dig fram obemärkt, nyttja buskage, tunnor och andra gömställen så att ingen ser dig, och plocka åt dig av godsakerna medan den elake kungen eller andra gemena “brottsoffer” tittar bort. Allt förpackat i små tvådimensionella världar med pastellöverdrag.

Det finurliga med Tiny Thief, trots att banorna ofta är små, är att ingen är den andre lik. Det är aldrig självklart vad man ska göra, och den enda mall man har att gå efter är skatterna som ska hittas. Hur, och vad utöver det huvudsakliga föremålet, får du klura ut själv. Ofta handlar det om att peka på så många föremål som möjligt för att de mindre, mer obetydliga skatterna ska visa sig. På ett eller annat sätt. Men ibland måste det även ske vid rätt tillfälle, annars är det bara att börja om ifall man nu jagar de åtråvärda tre stjärnorna som är bästa betyg på varje bana. Det kanske låter banalt, men det är roligare och mer utmanande än man först kan tro.

Det märks att Rovio Stars har lagt manken till. Med smart bandesign, älskvärda karaktärer samt ett koncept man måste anstränga sig för att missförstå, är Tiny Thief ett spel för var pusselälskare på denna planet. Men medan man alldeles för enkelt låter sig charmas av den lille tjuven och hans strapatser får man inse att spelet stundtals kräver en viss portion tålamod. Det blir väntetider i gömmorna likväl som en del backtracking, men aldrig överdrivet. Det är uthärdligt, även om jag ibland letar efter möjligheter till att skynda på det hela.

Det är svårt att inte rekommendera Tiny Thief, och jag känner säkerligen få till inga människor som skulle bli besvikna av det. Det är en upplevelse som från ena stunden till den andra förnyar, förtrollar och förför. Eller på ren svenska: Ett kul spel!

Skicka en rättelse