Plantorna och zombierna drabbar samman igen. Och den här gången flyttar de från din trädgård till vilda västern, uråldriga Egypten och de sju haven.

Tower defense slog igenom med buller och bång för några år sedan, främst tack vare introduktionen av så kallade smarta telefoner med pekskärmar. Konceptet kändes givet mycket tack vare det mobila formatets begränsade kontrollmöjligheter, och spelen flödade (och flödar fortfarande) ut på App Store och Google Play.

Ett av de spelen som bröt mönstret, stack ut och blev en braksuccé, var #Popcaps #Plants vs. Zombies. Ett lite annorlunda tower defense-spel där man med plantor försvarade sig mot vågor av zombier som strömmande in från högra sidan, med slutdestination vänster sida. Premissen var otroligt spelvänlig och den gamla klyschan “lätt att spela, svårt att bemästra” satt som en smäck. Det var därför inte särskilt konstigt att en uppföljare skulle komma, även om vi fick vänta ett bra tag.

Den här gången reser du tillbaka till epoker som antika Egypten och vilda västern.

Men nu är #Plants vs. Zombies 2 här, dock med en väl igenkännande #EA-stämpel på sig. Det är överlag lite bättre, känns lite fräschare och är fortfarande precis lika kul att spela. Men som med en hel del annat idag som Electronic Arts lägger sina fingrar på bygger mycket i spelet på inuti app-köp. Gratis att ladda ner, desto dyrare att köpa bonusar.

Jag vill klargöra att dessa inuti app-köp egentligen inte är nödvändiga. Det går bra att köra vanilj och inte lägga ett öre, men samtidigt kan jag heller inte bortse från att spelet utformats för att man så ofta som bara möjligt ska frestas att ta den enkla men kostsamma vägen ut. Genvägar, bonusar och dylikt erbjuds till både höger och vänster, så det krävs lite viljestyrka för att vända andra kinden till och faktiskt harva vidare för gratisavancemang.

Mängder av nya plantor, odöda och en världskarta är några av nyheterna.

Plants vs. Zombies 2 introducerar en rad nya plantor, olika tidsepoker, en story som kretsar kring en tacorulle (!) och funktioner där de flesta av dessa känns såväl intressanta som välkomna. Zombierna i piratskrud anfaller med papegojor, de svingar in på scenen med rep och i vilda västern jagas du av vilda zombiehönor. Utvecklarna har lyckats spetsa till det vinnande receptet ytterligare, utan att för den sakens skull tänja konceptet till bristningsgränsen. Och med tanke på att spelet faktiskt är helt gratis att ladda ner så bör man verkligen inte underskatta produktionsvärdet här.

Gillade du första spelet kommer du garanterat att känna dig som hemma här. Det är mer och lite bättre av samma älskvärda upplägg som tidigare, och det behöver inte kosta dig något alls. Bara lite av din tid, vilket det verkligen gör sig förtjänt av.

Skicka en rättelse