Är du ute efter ett gulligt actionspel som varken är bra eller dåligt, snyggt eller fult, stort eller litet? Då så, säg hej till Mini Ninjas.

Att detta spel kanske inte riktar sig till en målgrupp över femton år är ganska tydligt redan när storyns bakgrund berättas. Det är väldigt simpelt – en elak samurajkrigsherre har varit elak nog att förvandla en massa djur till elaka samurajunderhuggare för att sprida kaos i världen. En hel hög ninjor slängs ut på uppdrag att stoppa honom, men misslyckas. Kvar är de två mest misslyckade eleverna i ninjaskolan, Hiro (huvudpersonen) och Futo (hans knubbiga bästis), och allt hopp ställs till dem. Efter lite kvick träning ger de sig ut på ett äventyr för att störta den ondskefulla krigsherren i hans domedagsfort.

Själva storyn är alltså inte särskilt djup, även om den har sina toppar. Charmerande, är nog ett bra ord att beskriva den med. Och sånt är faktiskt hela spelet. Det är gulligt, puttenuttigt och fint. Grafiken är inte spektakulär, men fyller sin funktion i form av söthet och stundtals skönhet, och flyter dessutom perfekt och utan problem. Ninjorna och dess motståndare är inte heller varken fantasifulla eller särskilt snygga, men gör sitt jobb. Även ljudet och dialogen är sådana – charmerande men inte superba. Fast det är skoj, åtminstone de första gångerna, att de små motståndarsamurajerna skriker "ninja, ninja!" med pipiga röster när de anfaller.

Kontrollerna är gjorda för lite äldre barn, så de är hyfsat enkla. Men de bidrar även så klart till att spelet blir enformigt när du fajtas. Efter ett tag träffar du nya ninjakompisar som du kan spela som, vilket bidrar till en del omväxling, men det är ändå Hiro du spelar med för det mesta. Särskilt eftersom han passar bäst till 95 procent av alla fiender. Så det blir en massa buttonmashing, eftersom det fungerar bäst, även om du ibland vill använda dig av ett par specialmoves eller någon magisk formel för omväxlings skull.

Magin är magiskt söt

- men föga användbar

Magin är ett plus i Mini Ninjas. Du kan hitta rullar med trollformler lite varstans, som innehåller allt från kunskap att skapa orkaner till att krypa in i en djurkropp. Det sistnämnda är mer skojigt än användbart – det bidrar till flera fnissningar när du helt plötsligt skuttar omkring som en söt liten kanin eller en kacklande höna. Men som sagt, bästa strategin för anfall är inte att smyga sig på motståndarna utklädd till en liten räv, det är att hoppa på dem framifrån och trycka på fyrkanten så mycket du orkar.

Annars finns det inte mycket att hurra för. Visst, det är kul att du förutom att hitta helande drycker kan skapa sådana själv med rätt recept och ingredienser. Det är även skoj att meta fisk som blir till helande sushi när du använder din ninjahatt som båt. Men det är för tunt. Storyn är alldeles för linjär, det finns ingenting spektakulärt eller speciellt i spelet som får mig att vilja rekommendera det jämfört med den hög toppspel som lurar runt hörnet. Men om du vill spendera ett antal timmar på att sitta och småle medan du skuttar dig fram genom gulliga landskap, kör hårt på Mini Ninjas. Synd bara att det är ett fullprisspel.

Skicka en rättelse