Allsvenskan sjunger på sin absolut sista vers och var guldet ska hamna är fortfarande inte klart trots att enbart en match återstår. Fifa 08 kommer definitivt inte avgöra guldstriden. Däremot förlänger det fotbollssäsongen och debuten på Playstation 3 kommer undan med äran i behåll.

Jämfört med fjolårets utgåva innehåller FIFA 08 såväl förbättringar som färska inslag och nya valmöjligheter. Något som gör sig uppenbart direkt från start är att svårighetsgraderna har trappats upp ett steg eller två, och att mycket handlar om träning och teknik. Till skillnad från en del spel där menyerna ibland har en tendens att vara lite väl röriga har man här lyckats ordna enkla, strukturerade och användarvänliga menyer som fyller sin funktion på ett bra sätt.

En nyhet för året är "Be-a-Pro"-läget som låter dig välja en spelare som du sedan kör under en hel matchs gång. Här handlar det inte om att bara göra mål, istället är din uppgift att hålla utsatt position och tillföra ditt lag så mycket som möjligt genom att följa dess strategier och roller. Även om det ofta kan vara frestande att ge sig ut på ett solonummer och sätta dit ett snyggt mål så är det alltså inte alltid rätt. Inslaget är definitivt ett kul initiativ från EA, men det märks klart och tydligt att det fortfarande är inne i ett tidigt skede och att det finns en hel del att förbättra.

För tillfället går det tyvärr enbart att använda det här läget under träningsmatcher, något som definitivt lämnar mer att önska. Förhoppningsvis har utvecklarna tagit det hela ett steg längre i nästa version, och kanske till och med gör det möjligt att spela som en spelare under en hel säsong.

Allsvenskan

- ett välkommet inslag

I FIFA 08 har man utökat antalet licenser ytterligare och extra roligt är det naturligtvis att man kan spela med de allsvenska fotbollslagen. Även om spelarnas namn och siffror stämmer överrens med verkligheten så försvinner en del av känslan eftersom lagemblemen inte ser ut som de ska göra. Ett annat minus är att lagens namn inte är samma som i verkligheten, vad det beror på får Electronic Arts stå till svars för. Man får helt enkelt finna sig i att AIK är döpta till Solna och att Djurgården heter något så finurligt som D. Stockholm, men vi får vara glada att Allsvenskan åtminstone finns med.

   

Den som kört ett FIFA-spel förut känner snabbt igen kontrollerna. Enkla passningar, skott och glidtacklingar utförs på en knapp vardera, medan finterna kräver en annan teknik. Behärskar man tekniken sedan tidigare ska det inte vara några svårigheter och har man inte kört något fotbollsspel förut så är inte inlärningskurvan särskilt svår. Kör ett par matcher så sitter styrningen som ett smäck, när du lärt dig styrningen fullt ut kan du visa vem som bestämmer ute på planen.

Flera spelare

- roligare underhållning

Som vanligt när det gäller sportspel kommer inte titeln till sin fulla rätt förrän man sitter och spelar tillsammans med ett par kompisar. Först då märks det hur roligt det faktiskt kan vara, och hur allvaret trappas upp flera nivåer. Den visuella presentationen präglar stämningen, likaså gör den livliga publiken som faktiskt sjunger välkända supportervisor. Spelarna är riktigt snyggt gjorda och animationerna håller högsta klass - det råder ingen tvekan om att det här är det snyggaste fortbollsspelet som sett dagens ljus.

Ljudet är även det mycket bra; kommentatorerna sköter sig väldig väl, med en hel del humor. I mitt fall lyssnade jag till de engelskspråkiga rösterna, men det finns även kommentarer på svenska där Glenn Hysén drar till med flera lustiga uttryck.

FIFA 08 är ett vasst fotbollsspel. Electronic Arts har definitivt tagit ytterligare ett steg i rätt riktning, men visst finns det saker att förbättra. Något som irriterar då och då är den något knackiga bilduppdateringsfrekvensen, framförallt i vissa sekvenser. Det stör egentligen inte spelandet i sig, men givetvis hade det varit skönare utan. Har du väntat på ett bra fotbollsspel så är det här ett hett alternativ, och har du tidigare föredragit FIFA-serien framför [/i]PES[/i]-serien så är valet enkelt.

Läs vårt test av PES 2008

Skicka en rättelse