Wrestlingspel i sig är ett väldigt intressant koncept. Wrestling i verkligheten är inte på riktigt, det är bara på låtsas med anabolastinna akrobatiska skådespelare där producenter skriver matchmanus och bestämmer hur de slutar och vilka som ska vara stjärnor och inte. Samtidigt låtsas spelet vara på riktigt, trots att inte ens verkligheten är det. Förvirrande, eller hur? Så, hur ska jag kunna recensera ett spel om många av våra läsare inte ens vet vad det handlar om och som bara riktar sig till verklighetens faktiska WWE-supportrar, som inte är särskilt många här i Sverige? Jag får be att återkomma till den frågan.

En rakad armhåla ger bättre aerodynamik

Jag har själv varit ett fan av wrestling. När jag följde ”sporten” för en sisådär 15 år sedan var coole solbrillekanadensaren Bret "The Hitman" Hart, sumobrottaren Yokozuna och en blek och benhård begravningsentrepenör vid namn The Undertaker några av de största artisterna. Numera är det mer moderna och profillösa brottare som John Cena (en knutte med rakat hår och jeansshorts), tjocka tuffingen Big Show och (fortfarande) The Undertaker som är stjärnorna. Det är helt enkelt inte samma show som det var för ett par decennier sen, men tydligen lyckas det underhålla det amerikanska folket fortfarande. Det är mer fokus kring evenemang och själva brottningen än karaktärerna, på gott och ont. Trist är dock att de kvinnor som är med är spinkiga silikonbimbos.

I #WWE Smackdown vs Raw 2011 finns massvis av brottarna i World Wrestling Entertainments stall inkluderade, över 70 stycken (inklusive de storbystade tjejer som ibland fajtas också) kan användas, vissa upplåsningsbara. Mångfalden av brottare tillsammans med många olika matchtyper och turneringar att välja mellan, gör denna version av Smackdown vs Raw den mest mångfacetterade och långvariga i spellängd någonsin.

Samma gamla brottarvisa - igen

Samtidigt är det, trots att #THQ gör sitt allra bästa att övertyga folk om motsatsen, en spelserie som börjar bli till åren. Det känns helt enkelt inte som om jag spelar ett nytt spel, utan snarare bara en smärre uppdatering av 2010-versionen eller ens den från året innan dess. Själva matcherna märker jag knappt någon skillnad på – det är väldigt simpel brottning med enkla knapptryckningar, där det gäller att få till grepp och slag och kast som får ner motståndarens styrkemätare till noll och sedan pinna honom/henne. Jag vet, jag får det att låta tråkigt, men det är faktiskt riktigt roligt och väldigt omväxlande. Alla brottare har sina egna olika moves som du måste bemästra. Andra plus är att motståndarbrottarna, och eventuella medhjälpare, har en realistisk AI och att matcherna innehåller många överraskningsmoment (som att de inleds med att någon får en stol i huvudet). Problemet är bara som sagt att det känns rätt daterat, inte alls 2011. Eller 2010, för den delen.

Vi har alla drömt om att vi kommit till jobbet utan byxor

Nyheterna finns i stället i spelupplägget. WWE Universe har ersatt karriärdelen och låter dig vara gud över wrestlingvärlden med kontroll över både uppsättning och deltagande i matcher samt evenemang. Alla matcher och turneringar du genomför läggs in i WWEs tv-schema och ändrar ranking och titelbältesägande, och annat som "sporten" bjuder på i verkligheten. Själv uppskattade jag den tidigare karriärdelen mer, men får nöja mig med Road to Wrestlemania-spelläget, där jag i en story får följa särskilda brottares väg mot den ultimata tungviktsmatchen i WWE.

Onlinenyheten är Royal Rumble, som känns aningen ogenomtänkt eftersom det finns både buggar och lagg (åtminstone i denna tidiga version av spelet) när massvis med brottare deltar på samma gång. För det första så är Royal Rumble nog så omständligt att spela offline. Wrestling mot flera brottare samtidigt är krångligt eftersom det är svårt att välja vem man ska göra sina grepp eller slag på. Och ibland gör laggen att du inte ens chans att springa in på arenan. Slutligen tillåts endast 12 av de 30 brottarna vara människostyrda – så vad är då ens poängen med detta grepp (pun intended)?

Jag har ätit pannkakor!

Så för att runda av denna recension och svara på min inledande fråga: WWE Smackdown vs Raw 2011 är helt klart inte till för dig som gillar fajtingspel. Det är riktat mot totala wrestlingfans som uppskattar timtal efter timtal av att skapa egna brottare, berättelser kring dem, turneringar och matcher och som älskar att det kommer nya spel år efter år efter år. Är du det förstnämnda är det meningslöst att ens fundera på ett köp. Är du det senare kommer du uppskatta detta välskapade och genomtänkta spel – trots dess brister. Precis som du förmodligen redan gjort med tidigare spel i serien. Men jag tror att WWE skulle tjäna på att ge ett utvecklingsteam några år för att skapa en helt ny spelserie för att den inte denna ska självdö.