Fyra år har passerat sedan Brasilien fick lyfta VM-pokalen på Yokohama-stadion i Japan, men nu är fotbolls-VM bara någon månad bort. Sjävklart kan inte en aktör som EA Sports låta ett sådant tillfälle gå dem förbi och de släpper i dagarna det officiella VM-spelet till alla tänkbara format. Efter att ha testat Xbox360-versionen går det emellertid bara att hoppas på att den verkliga turneringen blir betydligt bättre och roligare än den virtuella.

Frågan är om inte EA Sports har slagit rekord i antal släppta fotbollsspel det senaste året. I slutet av september kom den årliga iterationen av FIFA, tre månader senare såg FIFA 06: Road to the World Cup ljuset till Xbox 360. Nu ytterligare sex månader senare är det dags för en tredje titel, den officiella för VM i Tyskland 2006. Man kan då fråga sig vad som har hänt på dessa månader och om sanningen ska fram så är det inte särskilt mycket. FIFA är i allra högsta grad fortfarande FIFA, något som givetvis kan ses som både något positivt som negativt. Allt beroende på vad du tycker om den grund som de byggt upp under årens lopp.

För lätt?

De nyheterna som nu faktiskt finns i denna VM-upplaga är, som vanligt, främst av det mer kosmetiska slaget. Själva fotbollsutövandet är, även om det fortsätter de senaste årens försök att efterlikna konkurrenten Pro Evolution Soccer, väldigt likt det som vi kan uppleva i FIFA 06. EA Sports har alltid velat att deras fotbollsspel ska vara ett lätt spel att sätta sig in i och det gäller i allra högsta grad för även denna upplaga. När jag redan i min första VM-turnering för Sverige hela vägen till guldet, med endast ett insläppt mål, känns det dock som att de tog det hela ett steg för långt den här gången. Visserligen går det att skruva upp svårighetsgraden, men inte ens på de högsta nivåerna lyckas de bästa lagen bjuda på något större motstånd. En stor bov i detta är de problem de datorstyrda försvararna tycks ha med att skära av passningsvinklarna. De missar ständigt de stickare du försöker slå, något som ger dig en paradgata fram mot en ensam målvakt. Visserligen är det kul att göra mål och vinna matcher, men när det inte krävs mer av dig som spelare för att lyckas så känns det tyvärr inte alls lika tillfredsställande som det skulle kunnat göra.

Nu tar dock inte FIFA World Cup slut bara för att du vinner VM-guld, det finns annat kul också. Du kan exempelvis pröva på de 40 olika klassiska ögonblick som finns att tillgå. Dessa ställer dig inför viktiga utmaningar där du kan återuppleva eller skriva om fotbollens VM-historia. Ett trevligt initiativ, speciellt för de personer som kan sin sport och har en förkärlek för nostalgi. Utöver detta har du också möjlighet till att ta dig igenom kvalet till VM och det som numera blivit i det närmaste standard, låsa upp klassiska lag och spelare. Som sig bör med sportspel är det dock allra bäst när du spelar med eller mot en kamrat och FIFA World Cup ger dig stora möjligheter till detta. Utöver de vanliga möjligheterna som finns när du spelar flera på samma maskin ger Xbox Live-stödet dig än fler sätt att mäta dina krafter mot spelare världen över. Självklart kan du spela både rankade och orankade matcher men det är turneringarna, för fyra eller åtta spelare, som är de riktiga höjdpunkterna och som ger spelet en välbehövlig dos av extra livslängd.

Professionell presentation

Om det är något som EA Sports kan vid det här laget så är det att ge köparna det där lilla extra när det kommer till den visuella presentation och deras senaste alster är inget undantag. Det är svårt att inte låta sig charmas av de fantastiskt stämningsfulla arenorna, landsinformation som presenteras i laddningssekvenserna och det snygga sättet som du får följa med TV-signalen från satelliten ner till slagfältet när matchen ska starta. Efter ett tag övergår dock fascinationen till en känsla av irritation. Varför väljer EA Sports gång på gång att lägga ner så mycket tid och kraft på det rent estetiska när det som behöver ses över är spelmekaniken? Svaret är förstås enkelt, de lägger ner kraft och pengar på det som de behöver satsa på för att sälja stora volymer. EA Sports vet lika väl som oss att en vacker yta säljer minst lika bra som ett vackert inre och då det är betydligt lättare att förbättra de grafiska aspekterna hos ett spel än dess ?känsla? så är valet enkelt.

Sammanfattning

Ska man se krasst på det så spelar det egentligen ingen som helst roll vad jag eller andra recensenter skriver och säger om 2006 FIFA World Cup. Även om en enad kritkerkår skulle såga spelet vid fotknölarna skulle det sälja kopiösa mängder ända fram till mästerskapsfinalen. Nu är det emellertid inte ett så dåligt spel och det har faktiskt en hel del bra punkter. Tyvärr gäller flertalet av dessa, som så ofta med EA Sports spelserier, presentationen av sporten snarare än utövandet av densamma. Det är svårt att inte bli imponerad av den atmosfär som utvecklarna lyckats skapa men då fotbollen i sig inte når upp till någon högre nivå är det svårt att rekommendera FIFA World Cup. Även om det här är ett klart steg framåt jämfört med Road to World Cup så bör fotbollsälskare nog istället hålla i sina pengar tills vi ser vad Konami har ett erbjuda med del sex i Pro Evolution Soccer som släpps senare under året.

Skicka en rättelse