Form- och utseendemässigt är MX700 i stort sett identisk med sitt sladdförsedda seriesyskon MX500, vilken vi recenserade för ett tag sen. Där konstaterades att dessa faktorer är förträffliga; en mycket trevligt urgröpning av vila tummen i (vilket tyvärr omöjliggör vänsterhänt användning), åtta knappar - förutom de tre standardpojkarna (mushjulet inräknat) finns två tumknappar, två för vertikal förflyttning och en för att snabbt växla mellan öppna program - och ett mycket tilltalande utseende som går i svart och silver. Det enda som skiljer MX700 från sin sladdförsedda tvilling är vikten - MX700 är på grund av batterierna tyngre - och en något klarare silverfärg.

Installationen är så pass enkel att till och med en teknisk klåpare som undertecknad (nästan) klarar den utan problem. Plugga i kontakterna, ladda batterierna, klicka på de båda anslutningsknapparna och du är igång. Vill man dra nytta av alla funktioner ska man installera drivrutinspaketet MouseWare. Om man klarar sig utan några av extraknapparna går det utmärkt att använda Windows egna musdrivrutiner.

Fräsch mjukvara - på nätet

Vad man definitivt bör göra är att hämta en nyare version av MouseWare än den medföljande, som fungerar illa i många spel. Nyligen släpptes version 9.75 och den tar hand om många av de tidigare problemen.

Något som fortfarande irriterar är att en del spel inte hittar alla knappar. Förvisso går det att binda om dem till andra tangentbordsfunktioner i musinställningarna och på så sätt få dem att fungera, men eftersom det inte går att skapa användarprofiler i musmjukvaran blir det en del pillande varje gång man ska spela. Något att tänka på för Logitech inför kommande versioner.

Ett stort plus jämfört med vissa andra sladdlösa styrdon, till exempel Microsofts Bluetooth-baserade Wireless Intellimouse Explorer, är att MX700 använder uppladdningsbara batterier. Förutom att miljön blir mindre ledsen slipper man köpa dyra batterier titt som tätt. Dessutom minskar behovet av ett energisparläge, som leder till irriterande fördröjningar då man återupptar användandet efter en paus.

Den kombinerade laddaren och radiosändaren står alltid i närheten - radioräckvidden är två meter - så råttan låter sig gärna laddas när man inte använder den. Uppgifter gör gällande att en full laddning räcker i omkring tio dagar vid normal användning. Jag lyckades få slut på batterierna på ungefär halva tiden, men då under hyfsat intensiv användning. Uppladdning från tomt till fullt tar fyra till sex timmar. I praktiken behöver man inte vänta på att batterierna fylls upp, det är bara att ladda medan man pysslar med annat (sömn till exempel).

Lite gammalt, lite nytt

Samtliga möss i MX-serien bygger på samma optiska teknik: sensorn är på 800 dpi och läser av 4,7 megapixlar per sekund, vilket gör att man maximalt kan flytta musen en meter per sekund med bibehållen precision. Översatt till praktisk användning är dessa siffror fullt tillräckliga - pekdonen hänger med i alla situationer. Den enda brist jag funnit är att scrollhjulet inte alltid är med vid första försöket efter ett längre uppehåll, men det är en bagatell man kan leva med.

Emellertid sker överföringen från mus till dator med radioteknik, en modell som för äldre möss ofta visat sig vara otillräcklig. Antingen har själva överföringen eller intervallen mellan dessa varit för klena för att ge trådlösheten praktisk användbarhet i hastighetsberoende applikationer som spel.

Logitech menar att MX700 klarar upp till 20 gånger snabbare överföringshastighet än "vanliga trådlösa enheter". Vidare sägs intervallen mellan överföringarna ha halverats i relation till äldre konkurrenter. Och faktiskt - det är inte bara reklampladder. Varken vid snabba rörelser eller precisionskrävande användning märks någon nämnvärd skillnad mot sladförsedda möss. Förutom MX700:s högre vikt (på grund av batterierna) är den i stort sett identisk med MX500, och det är ett mycket positivt omdöme.

Kungen är död, länge leve kungen!

Logitech har snitsat samman en form som för högerhänta med förkärlek för hyfsat stora möss är underbar. Ett litet klagomål är att MX700 är aningen tung, men det handlar nog främst om vana. Att vänsterhänta
utesluts är synd, men en nödvändig bieffekt av formgivningen. Olyckligtvis är nog marknaden för spegelvända möss för liten för att våga hoppas på dylika pjäser.

Den nya radiotekniken fungerar ypperligt så min inledande skepticism visade sig vara obefogad. Förutom viktskillnaden är musen i stort sett identisk med MX500, vilket innebär beröm för den ypperliga optiska sensorn och ovan nämnda underbara form. Ett annat plus är att Logitechs prisangivelse - svettiga 849 riksdaler - inte tillämpas av alla återförsäljare, vissa säljer den en dryg hundring billigare. Känner man behov av ett nytt pekdon, sladdlöst eller ej, torde MX700 hamna högt, högt upp på inköps- eller önskelistan.