Steel Grip levereras av danska Steel Pad, ett företag för många kanske mest är känt för sina musmattor. Då FZ tidigare givit företagets produkter höga betyg var det med viss nyfikenhet jag läste in mig på produkten. Enligt tillverkaren är Steel Grip ett tillbehör som skall ”förhöja greppförmågan och reducera problem med handsvett”, vilket – så vitt jag vet – torde göra mustillbehöret tämligen unikt. Huruvida svett är ett uttalat problem för datoranvändare i allmänhet, och datorspelare i synnerhet, misstänker jag att det helt saknas siffror och statistik för.

Enkel montering, enkelt utseende

Tillbehöret är väldigt enkel i sin utformning - Steel Grip levereras i en tunn plastpåse och består av totalt fem svarta kuddar i en mjuk självhäftande väv, vilken närmast påminner om materialet i disktrasor. De fem kuddarna skall placeras på ovansidan av musen, på dess respektive sidor samt på de två musknappar man använder mest. Till skillnad från andra musaccesoarer är Steel Grip inte framtagen för att passa en speciell typ av mus, utan skall enligt produktbeskrivningen passa ”de flesta och mest populära spelmössen”. Materialet är så mjukt att det dock inte bör vara några problem att beskära kuddarna, i händelse av att de inte kan fästas på det sätt som är tänkt.

FZ har testat Steel Grip på en vanlig Microsoft Optical Wheel Mouse. Monteringen sker, enligt de kortfattade instruktioner Steel Pad skrivit, i två enkla steg. Först låter man handen vila på musen för att med en penna markera var man placerat fingertopparna. Därefter tar man bort den skyddande plastfilm som sitter på baksidan av kuddarna och fäster dem på musen. Kan man klistra ett frimärke på ett kuvert bör man också kunna installera Steel Grip – men trots en osedvanligt enkel monteringsprocedur blev mitt eget resultat ändå inte riktigt bra. De två sidokuddarna är varken symmetriskt utformade eller mot varandra spegelvända. Vänster och höger sidokudde motsvarar alltså utseendemässigt inte varandra. Problemet är måhända bara av estetisk art, men jag har svårt att förstå att man missat det - det ser varken snyggt eller professionellt ut.

Kudden som placeras på musens ovandel är den största av de fem och tänkt att ge greppyta åt den övre delen av handflatan. Problemet är bara att kudden är så stor att den veckar sig i kanterna, trots ihärdiga försök att jämna ut den. Alla som har kämpat med fabriksgjorda marsipantäcken för egna tårtor känner igen problemet – att fästa något över en välvda yta låter sig inte göras utan en ängels tålamod.

Tveksamt användningsområde

När väl kuddarna sitter på plats så sitter de också där de ska. De självhäftande ytorna gör sitt jobb väl och ingenting har under testperioden antytt benägenhet att lossna. Den självklara frågan vän av ordning ställer sig är dock huruvida de verkligen gör sitt jobb? Får flinka fingrar verkligen bättre grepp med Steel Grip – och är det en effektiv lösning mot handsvett? Svaret på båda frågorna är ”högst tveksamt”. Till att börja med har jag själv aldrig tappat greppet om en datormus. Jag har för den delen aldrig heller hört talas om möss som är hala och därmed svåra att hantera. För det andra så gissar jag att den som har så svåra problem med handsvett att musen inte går att hantera bör söka hjälp på annat håll – kanske hos handkirurgen.

Den kundkrets man förmodligen har tänkt sig på Steel Pad är allt annat än självklar. I den mån Steel Pad överhuvudtaget kan sägas förbättra greppet runt musen så vill jag påstå att precisionen försämras i motsvarande grad. Fingertopparna får inte längre direktkontakt med knapparna. Kuddarnas tjocklek gör därtill att musens eventuella scrollhjul blir svårare att nå, vilket kan ha en viss inverkan i actionspel där en snabb respons är nödvändig för ett gott resultat. Kort sagt - det Steel Pad har eventuellt vunnit på gungorna har man tveklöst förlorat på karusellerna.

Tänker jag på ”Steel Pad” har jag svårt att inte samtidigt tänka på ordet ”bondfångeri”. Jag får intrycket av att tillverkaren inte bara skapat kuddarna, utan också själva behovet efter dem – frågar jag mig vem som egentligen skall köpa Steel Grip så har jag inte heller något svar. Alla som tvunget skall ha greppkuddar på sin datormus och dessutom vet hur en blockkniv och en klistertub fungerar kan själv utforma och tillverka sina egna kuddar med hjälp av skumgummi och kontaktlim för ett par kronor. Övriga gör klokt i att undvika årets i särklass mest onödiga datortillbehör.