Idag kostar Playstation TV hälften så mycket som vid releasen för drygt ett halvår sedan. Det är inte tecken på goodwill utan snarare ett bevis på den lilla maskinens misslyckande. Jag hade inte haft några problem med det dubbla priset – om PS TV hade hållit vad den lovade. Problemet med #Sonys mikrokonsol är att den är halvdan på flera punkter istället för att briljera på någon enstaka. Den vet inte vad den vill och det verkar inte heller som om Sony är beredda att reda ut identitetsförvirringen.

Maskinen är annars enkel att använda. Plugga in en kontroll, strömadapter, koppla den via HDMI i din teve och vips dyker bekanta bubblor upp på skärmen. Ja, åtminstone om du är van vid Vitans operativsystem. När du inte kan peta på en pekskärm blir det förstås lite klumpigare men på det stora hela fungerar det. Det är en lätt plätt att ansluta via wi-fi och att ladda ner allsköns titlar från PSN. Det finns som bekant ett digert bibliotek av Vita-titlar, PSP-spel och PSone-klassiker där ute.

Det hade förstås varit en fördel om mer än en bråkdel av spelen funkade via PS TV.

Okej, jag kanske överdriver. Det finns gott om kompatibla titlar och jag förstår att det kan vara en sabla huvudvärk för Sony att göra spel med många touch- och gyro-funktioner dugliga till PS TV. Men det känns inte som om man ens försökt. Uncharted: Golden Abyss är en av Vitans få blockbusters och Sony hade haft allt att vinna på att uppdatera den för mikrokonsolen. Men nej. Inte heller Assassin's Creed III: Liberation, Gravity Rush, Tearaway eller LittleBigPlanet. I flera av fallen är det begripligt men hade teamet bakom PS TV menat allvar hade de sett till att patcha de största titlarna. Eller åtminstone sett till så de kunde styras via exempelvis Dualshock 4:s pekyta eller med PS Vitan som kontroll.

Biblioteket känns skralt och än mer absurt är att många titlar som faktiskt är kompatibla inte ens går att ladda ner från PS TV:s skräddarsydda PSN. Du kan dock plugga in Vita-kort direkt i konsolen. Och jag förstår ärligt talat inte varför vissa PSP-titlar jag var taggad på, som Final Fantasy Tactics, inte fungerar. För när du väl får igång superklassikern Suikoden II eller den moderna klassikern Persona 4 Golden känns det väldigt fint. Många titlar klarar med bravur att blåsas upp från några tum till femtio. I fallet Killzone Mercenary har man till och med gått den extra milen och uppdaterat spelet för PS TV. Det går om man vill. Tyvärr verkar Sony sakna viljan.

Att strömma med förbehåll

Ett av mikrokonsolens stora försäljningsargument är också det faktum att du kan streama din PS4. Med andra ord kan du sluta spela på, exempelvis, teven i vardagsrummet för att sedan plugga in PS TV i sovrummet. Med optimala förutsättningar, det vill säga om du har både din PS4 och din PS TV uppkopplade till samma nätverk med ethernetkablar, fungerar det riktigt bra. Men ärligt talat, vem använder nätverkssladdar till all sin elektronik? Jag kör oftast via wi-fi och då blir spelupplevelsen klart nedgraderad. Jag testade spel som Metal Gear Solid V: Ground Zeroes och genom att växla mellan formaten på samma teve såg jag den krassa verkligheten: bildkvalitén blev avsevärt sämre och frameraten hostade och fräste betänkligt.

Med andra ord: utan optimala förutsättningar är PS TV ingen bra idé för PS4-streaming.

Den sista påstådda dealbreakern med PS TV har jag inte ens kunnat testa. När Playstation Now väl lanseras i Europa ska vi kunna hyra PS3-titlar och strömma dem via molnet. Amerikanska testare vittnar om bedrövligt wi-fi-stöd – betydligt värre än när det gäller att strömma PS4:n – men att upplevelsen blir avsevärt bättre med nätverkskablar.

Det är svårt att rekommendera Playstation TV. Trots sin litenhet har den stora problem. Som bäst fungerar konsolen när det gäller att blåsa upp specifika Vita- och PSP-titlar till större skala – men många spel saknas i biblioteket. Streamingmöjligheterna har fler frågetecken än utropstecken och till syvende och sist känns PS TV som en tveksam pryl. Men för all del, hittar du den i reabacken kan den vara värd att investera i. För det är där den är dömd att hamna.