För att hålla de maffiga komponenterna svala krävs så klart ett chassi med ordentlig kylning, så det är inte några lättviktare vi talar om. Gigabyte-datorn får i sammanhanget ses som testets minsting med en matchvikt på blott tre kilo och en tjocklek som understiger tre centimeter.

Asus och MSI slåss däremot om titeln som minst släpbar mastodont, där MSI-datorn tveklöst ser störst och värst ut. Men Asus "vinner" tungviktsmatchen med en totalvikt på strax under 4,4 kilo. Sett till utbudet av portar erbjuder alla datorer en uppsättning USB-portar av modernt snitt, inklusive en USB Type-C, och diverse bildutgångar. När det gäller bildutgångarna har Gigabyte av någon outgrundlig anledning utrustat datorn med en VGA-port istället för en mini-Displayport, ett beslut vi inte riktigt begriper oss på.

Gigabytes VGA-port ger en oönskad retrotripp.

En sådan finns förvisso på MSI-datorn också, men den är å andra sidan utrustad med det mesta: mini-Displayport, sex USB-portar, Thunderbolt 3, sex bildutgångar och fyra ljudportar. MSI skippar däremot den optiska skivläsaren. Huruvida det är bra eller dåligt är upp till dig, men då undertecknad inte har installerat spel från skiva på flera år är detta en tämligen överkomlig brist.

Extrafunktioner

De tre datorerna är alla utrustade med bakgrundsbelyst tangentbord. Och i linje med produkterna i övrigt har Gigabyte-datorn endast en enklare bakgrundsbelysning i två steg medan Asus och MSI slår på stort med full RGB-belysning som kan specialanpassas i tillhörande mjukvara. Samma inriktning gäller extrafunktionaliteten i allmänhet. Gigabyte saknar extra finesser helt, medan Asus och MSI båda erbjuder streaming av dina spel via Xsplit, överklockning av processor och grafikkort, konfiguration av ljudupplevelsen, med mera.

Överklockningsverktyg medföljer MSI-datorn.

Asus och MSI erbjuder genvägar till vissa av dessa extrafunktioner som fysiska knappar på datorn. Asus väljer att erbjuda makro-knappar vars funktion användaren själv kan bestämma, medan MSI väljer att ge dig genvägar till att aktivera överklockning av grafikkortet, trycka igång fläkten i jumbojet-läge och aktivering av makro-läget. MSI vinner när det gäller mest av allt, men mjukvaran är något instabil på vårt testsystem.