Steelseries gör inte bara headset, de har alla möjliga gamingrelaterade produkter i sitt sortiment. Navet som förenar allt kallar de för Steelseries Engine 3. Det är en gemensam mjukvarulösning för headset, möss, tangentbord och diverse andra produkter. Det som gör Arctis 3 lite speciellt bland alla dessa produkter att det är den enda med endast analoga inkopplingsmöjligheter som har stöd för Engine 3.

När du öppnar Engine 3 för första gången

Överblick över alla registrerade enheter

Överblick av medföljande appar i Engine Apps

Biblioteket, där EQ-profiler lättare kan kopplas till program

För att börja använda mjukvaran behöver produkten du vill ansluta registreras på ett Steelseries-konto, vilket du gör på företagets hemsida. Installationsprocessen var snabb och smärtfri. Bland språkvalen lyser svenskan med sin frånvaro, något som kanske inte spelar så stor roll för de allra flesta, men för en yngre publik hade det nog uppskattats.

Första gången Engine 3 startas möts du av en fråga: hur kopplar du in din produkt? De olika valen tar dig till deras supportsida med en instruktion hur enheten ska kopplas in. Då Arctis 3 är den enda produkten som kopplas in genom 3,5 mm-jacket så kom Arctis 3 upp direkt vid val av 3,5 mm-jack i mjukvaran.

Högst upp hittas tre menyer, My Gear, Engine Apps och Library. Under My Gear finns de produkter som registrerats, Engine Apps har de inbyggda apparna och Library finns för program som lagts in.

För att komma åt de enhetsspecifika inställningarna som finns, klickar du på Arctis 3 under My Gear. Då dyker Equalizern upp i ett separat fönster.

"Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet dåråå"

I Equalizern går det att skapa egna profiler efter tycke och smak, och de aktiveras när ett visst spel startas eller när Spotify är markerat. Det är även här 7.1-surroundljudet aktiveras. Utöver ljudkontroll finns det inställningar för mikrofonen i Equalizern. För mikrofonen finns det olika grader av kompression och brusreduktion, samt hur kraftig noisegate som ska läggas på. Detta utforskas mer i mikrofonavsnittet.

Under My Apps finns de appar som har stöd för olika Steelseries-enheter. Dessvärre är inte Arctis 3 en av dessa, så jag kan inte visa några av de inbyggda apparna.

Massa appar att leka med!

Men Arctis 3 har inte stöd för några inbyggda Engine Apps...

Appar i urval:

  • PrismSync: Kontrollpanel för styrning av kompatibla enheter med RGB-belysning så att de lyser synkroniserat.

  • Audio Visualiser: Val för pulsering av RGB-belysta enheter, så att hela skrivbordet har disco. Går även att använda som gimmick vid streaming med musik. Det finns även några spelspecifika appar som för Dota 2 och CS:GO.