Steelseries har varit på gamingtillbehörsmarknaden länge. Redan när de hette Icemat gjorde de headset. De har hållit på så länge att de säger “It’s time to reset gaming”, vilket de ämnar göra med Arctisserien.

Arctis är steget vidare från deras populära Siberiaserie, det headset jag såg framför mig när jag tänkte gaming headset. Arctisserien finns i tre modeller: 3, 5 och 7. Steelseries strategi är att alla modeller har samma egenskaper när det kommer till mikrofon och hörlurar, men med skillnader i funktioner och yttre egenskaper. Detta medför att oavsett vilken modell du köper får du samma prestanda. Det som de andra modellerna har är mer fluff runt omkring, som RGB-belysning, USB-koppling med externt ljudkort eller trådlös koppling genom bluetooth. Likt sin föregångare Siberia, finns Arctis i flera färger.

SteelSeries Arctis 3

Anslutning

Anslutningstyp

Dubbel 3,5 mm, 3-polig kontakt eller enkel 3,5 mm, 4-polig kontakt via medföljande adapter

Kabellängd

3 meter

Kabelmaterial

Gummi

Adapter

Enkel 3,5 mm. 4-polig kontakt

Delningsuttag

Ja

Löstagbar kabel

Ja

När jag först packade upp Arctis 3 tänkte jag "Oj, vad stort det är!" Det ser väldigt mycket smidigare ut på bild än i handen. Det är nödvändigtvis inte något dåligt, kanske till och med tvärtom. Arctis 3 är Steelseries “minsting” i Arctisfamiljen, på så sätt att det är den mest avskalade modellen. Skillnaden från storebröderna är avsaknaden av DTS Headphone X, som ska förbättra surroundkänslan, samt vissa inkopplingsmöjligheter.

Det följer med flera kablar, eller rättare sagt kabeldelar. Huvudkabeln kopplas in i headsetet, och andra ändan till två olika adapterkablar. Ena kabeln är tänkt att användas med en stationär dator då den är 1,7 meter lång och bestyckad med två 3-poliga 3,5 mm-kontakter (en för hörlurarna och en för micken). Den andra kabeladaptern är betydligt kortare, cirka 10 centimeter och har en 4-polig 3,5 mm-kontakt för konsol, mobil och laptop. Huvudkabeln är en 1,3 meter lång UC-E6-kabel, en kontakt vanlig på Nikon-kameror. Det finns även ett 3,5 mm-jack på headsetet för en separat kabel, vilket kallas för ett “Share jack”, designat för att koppla in ett annat headset i Arctis 3. Bredvid kontakterna sitter en lättåtkomlig volymkontroll.

På vänsterkåpan hittas alla inkopplingar och inställningar.

UC-E6-kontakten för huvudkabeln samt 3,5 mm "share-jack" för kompisen.

Mute-knapp och volymkontroll

Medföljande kablar

Headsetet känns gediget och klarar sig bra på “äkta plast”-skalan. Ytan är matt, lätt gummerad och är inte benäget att lagra fingeravtryck för eftervärlden. Vikten på strax under 300 gram känns tillräckligt lätt för att det inte ska vara påfrestande, samtidigt inte så lätt att lurarna glöms bort.

Hörselkåporna är avlånga och insidan är gjorda av det material som Steelseries på säljarspråk kallar för Airweave. Det är mjukt och ska andas. Remmen är av samma material som bandet till skidglasögon.

Insidans material kallas AirWeave. Utsidan är gummerad och känns bra i handen.

Micken är utfällbar och böjbar för att passa olika användares preferenser. Den använder sig av Steelseries “Clearcast”-teknik och är enligt marknadsföringen den bästa på marknaden. Genom den medföljande mjukvaran går det att ställa in micken för att anpassa den efter omgivningen eller användarens röst. Mikrofonen går enkelt att stänga av genom en knapptryckning på vänsterkåpan.

Micken är utfällbar och vinklingsbar.