EP68 har ett fördelaktigt yttre. Den svarta utsidan smälter bra in bland vanlig inredning. Foten är stilren och känns gedigen. TV:n står stadigt och det behövs mycket kraft för att få den att tippa.

Baksidan av TV:n känns väldigt standard, ger inte mycket mer att önska, annat än att det bara finns tre HDMI-ingångar, något som känns väldigt tråkigt för oss med många HDMI-enheter. Enligt Prisjakt finns idag 576 TV-apparater med tre HDMI-ingångar och 547 med fyra, därefter blir det snabbt färre. Möjligheten att koppla in fler HDMI-enheter än fyra har bara totalt sju TV-apparater. Fyra HDMI-portar skulle vara önskvärt, men tre är helt okej.

Endast tre HDMI-ingångar

Till vänster av EP68:s baksida hittas alla bildingångar, Strömsladdens port är däremot på motsatt sida, vilket gör att det är svårt att samla ihop kablarna för en snygg kabeldragning. Det är en liten sak, men för den pedantiske kan det bli ett irritationsmoment. Något som jag däremot ser som positivt är att nätdelen är integrerad I TV:n så det räcker med en vanlig ojordad apparatkabel av typen C7 för att mata ström till produkten. Det är väldigt smidigt att ingen klump behöver gömmas undan under TV-bänken.

I vårt vardagsrum står TV:n 2,5 meter bort när jag sitter i soffan. För detta avstånd är 50” en bra storlek, speciellt för oss som inte har jättemycket plats. Ståendes på en 120cm-möbel finns ca 3,5 cm tillgodo på vardera sida med sin bredd på 113 cm.

Den “numeriska” fjärrkontrollen är väldigt smal, vilket gör det lätt att komma åt alla knappar. Den är av plast, men känns däremot inte superplastig då den har en lätt matt yta. Knapparna känns lagom responsiva, men den något höga placeringen hemma hos oss bidrar till att sensorn inte alltid märker av de "kommandon" som fjärrkontrollen försöker förmedla. Knapparna själva klickar behaglig så det är lätt att höra när en knapp har klickats.

Fjärrkontrollerna, RC602S ovan och den vanliga nedan

Den andra fjärrkontrollen känns robust, men minimalistisk. Ser däremot egentligen ingen anledning till att använda den över den andra kontrollen bortsett från röststyrningen. Men det är smidigt att ha två fjärrkontroller om man inte bor ensam, för att inte behöva slåss om den.

Vid normalt användande finns det inte mycket att klaga på, EP68 gör det den ska men det är ingen överväldigande upplevelse, men ändå ingen besvikelse. Vid uppstart måste operativsystemet vakna till liv. Det säger troligtvis mer själva operativsystemet än TV:n i sig eftersom denna modell inte använder sig av ett egenutvecklat operativsystem utan Googles AndroidTV. En uppstart tar ungefär 40 sekunder.

Något som uppskattas är att det går att starta Netflix direkt från standby-läge. Att starta TV:n med Netflix-knappen tar drygt en minut från start till att Netflix-profilerna dyker upp. Det är relativt lång tid, men det är skönt att inte behöva vänta på att TV:n startar för att sedan behöva starta netflix för att sedan vänta lite till. Efter ett klick på Netflix-knappen så är Netflix igång, inga fler inputs behövs. Bara att hämta en macka i köket sen köra!

Då det bara är Netflix som har en dedikerad knapp så går tyvärr inte att starta några andra streamingtjänster med bara ett knapptryck. För att komma åt andra appar är det bara att klicka på hemknappen för att få upp alla appar.

Inställningar för bild, såsom ljusstyrka, bildläge och andra inställningar kan ställas in per källa, men det finns även ett val som slår igenom på övriga ingångar också. Skulle bildläget ändras ändras de manuella inställningar som gjort tidigare. Så det gäller att byta bildläge till för exempel Spel innan ljusstyrkan ändras.