När allt fler av oss är på resande fot, eller har datorer och dylikt utspridda runt om i hemmet, då är en extern hårddisk en av dina bästa vänner. Med en sådan kan man lätt ta med sina filer om man ska på jobbresa eller bara behöver flytta dem från ett ställe till ett annat.

Idag ska jag testa en extern lagringsenhet från Seagate som de så fint kallar för Seagate Barracuda Fast SSD. Om den har "snabb" i namnet måste man ta det här lite extra seriöst.

Förpackningen innehåller bara det mest relevanta, med andra ord kommer man igång snabbt.

Två kablar följer med. En USB 3.0 - USB-C och en renodlad USB-C.

Disken är så liten att den utan problem ryms på handflatan.

Förpackningen är i det enklaste slaget. Man får reda på vad disken har för kapacitet som i det här fallet är 1 TB, samt att den kan uppnå läs- och skrivhastigheter i upp till 540 MB/s. När jag öppnar upp kartongen märker jag ganska snabbt hur kompakt disken faktiskt är. Den får utan problem plats i handflatan och kan läggas i vanliga fickor så att man lätt kan ha den med sig. Så liten faktiskt att jag tappade bort den, roligt nog hade jag den bara i fickan som tur var.

Kablar följer givetvis också med, och dessa är då en USB-C och en USB 3.0. Det är alltid bra med olika kontakter för den som kanske inte har en USB-C port, men redan här kan jag säga att vill man utnyttja den här disken till dess fulla potential måste man köra med USB-C.

Den ser inte så speciell ut, men det behöver den inte heller göra.

Utseendemässigt är den här också ganska enkel vilket jag föredrar. En lagringsenhet som man bär runt i fickor och väskor behöver inte se så speciell ut. Vid fronten kan vi utan problem se att det är en SSD från Seagate, och texten ligger på den del av fronten som är gjord i aluminum, där resten av disken sedan är i hårdplast. När disken är inkopplad till en dator lyser det grönt i springan som finns mellan aluminum och resten av disken. Det är inget starkt sken, men tillräckligt för att den ska se lite mer fräsig ut och att man faktiskt är med på att den är inkopplad och igång.

Jag ska testa och se om den faktiskt uppnår den läs- och skrivhastighet som Seagate påstår.