2008 har förutsättningar att bli ett alldeles ypperligt spelår. Det finns gott om efterlängtade titlar, som Grand Theft Auto IV och Gran Turismo 5, att hetsa upp sig över. Men i vassen lurar massor av doldisar. FZ har plockat ut fem outsiders som kan komma att stjäla en plats i rampljuset. Nedan har du dem i svart på vitt.

#Alone in the Dark: Near Death Investigation

Ett eldflammande skräckäventyr som utspelar sig i Central Park kan bli precis vad som helst, men Atari och Eden Games borde ha lärt sig tillräckligt mycket från succéerna Silent Hill och Resident Evil för att lyckas fullt ut med det nya Alone in the Dark. Själva talar de av naturliga skäl hellre om inspiration från tv-serier och har delat upp spelet i 30-40 minuter långa episoder. Sammanlagt ger det mer än tio timmars speltid. Tio timmar packade av kalla kårar längs ryggraden. Med tanke på att nästa Resident Evil-släpp ser ut att dröja har februariaktuella Alone in the Dark chansen att uppskattas lite extra av alla skräckspelsfantaster.

#Prototype

Crackdown- och GTA-fansen kan få ett nytt favoritspel när Radical Entertainment låter Alex Mercer, en genetiskt muterad och ytterst våldsam man som har den lilla egenskapen att han kan överta sina fienders fysiska skepnad, sopa rent längs gatorna i New York. Det förflutna är ett totalt mysterium, men Mercer har gett sig katten på att räta ut alla frågetecken och så småningom klarnar en brutal och kolsvart konspirationshistoria. Alex visar sig vara på rymmen från ett hemligt experiment och militären gör allt för att stoppa honom. Resultatet blir ett stort äpple fyllt av totalt kaos.

#Race Driver: GRID

Konkurrensen bland racingspelen är stenhård, men Codemasters Race Driver: GRID har om inte pole position så åtminstone en bra startposition. Kombinationen kvalitet, tävlingsfokus, de bästa racingbilarna, de officiella banorna i Europa, USA och Japan samt streetracing i stadsmiljö lovar gott. Detsamma gör de första bilderna. Den välrenommerade och Neon-baserade motorn Ego har mer än ett finger med i spelet. Definitivt ett racinglir att hålla ögonen på i år.

#Viking: Battle for Asgard

Vissa gillar Dynasty Warriors-serien bäst medan andra föredrar Kingdom Under Fire. Kanske kan de alla samsas över Total Warrior-uppföljaren Viking: Battle for Asgard där stenhård action blandas med seriös strategi och smått fantastisk grafik. Filmerna ger onekligen en riktig mastodontspelskänsla. Men föregångaren led av en del besvärligheter, bland annat mer eller mindre oövervinnliga bossar. Kanske kan Creative Assembly lyckas fullt ut den här gången.

#DeathSpank

Spelutvecklarna Ron Gilbert och Clayton Kauzlaric har hållit på i fyra år för att få Monkey Island att möta Diablo i en kombination av rollspel och äventyr. Det låter nåt det. Den första "episoden" (spelet släpps i delar) heter Orphans of Justice och har den bara något av humorn, självdistansen och charmen från Monkey Island så kan det här bli något extra. Kanske rentav en värdig hyllning till förra decenniets allra bästa äventyrsspel.

Bilder och detaljerad information är det än så länge snålt om. Vi vågar ändå tro på detta lir och vi håller alla tummar vi kan hitta. Hårt.