Det som gör Double Dash speciellt jämte de övriga delarna i serien, och dessutom givit det sitt namn, är att varje fordon ses över av två karaktärer. Den ena sköter ratten medan den andre tar hand om föremål, och med ett knapptryck byter de plats. Vare sig man spelar med en vän eller tar sig an kuppen på egen hand adderar det här ett intressant nytt drag till serien. Till exempel delas samtliga karaktärer in i tre viktklasser och beroende på vilken kombination du väljer får du olika fordon till ditt förfogande.

Samtliga figurer har dessutom unika föremål de kan samla på sig under loppets gång, vilket gör att det finns en hel del faktorer att fundera över när du väljer ut din duo. Att fläska på med Wario och Bowser i en tung kärra innebär en helt annan körkänsla än om du sätter Baby Mario och Diddy Kong i en fjäderlätt barnvagn. Balansens är dock såpass välavägd att det främst är den personliga preferensen som bestämmer. Dock är vissa specialföremål klart mer hjälpsamma än andra, där bebisparets vansinnigt kraftfulla chain chomp-attack sticker ut som den mest uppenbara boven. Allt detta gör dock att karaktärerna verkligen känns som att de har... tja, karaktär. Dessutom finns det ett oerhört återspelningsvärde i att prova nya förare på olika banor och experimentera fram den ultimata kombinationen.

Utan transfetter

Det känns som en enda stor plusmeny av gokartglädje. Presentationen är på topp, med grafik som lätt fightas med konsolens höjdpunkter, och seriens mest raffinerade bandesign. Varenda bana innehåller någon unik egenhet som gör varje lopp till något speciellt. Minns DK Mountains tunnelkanon och våghalsigt snåriga nedförsbacke. Waluigi Stadiums dödsföraktande hopp där ett välplacerat rött skal kunde innebära ett ordentlig bakslag för en oturlig förare. Daisy Cruisers solgassande däck som plötsligt leder in i matsalen där borden spöklikt valsar fram och tillbaka på eget bevåg. Att allting sedan avslutas med den tvivelsutan bästa versionen av Rainbow Road känns lika självklart som det är magiskt.

Nintendo med flaggan i topp

Double Dash är inte det mest klassiska Mario Kart-spelet, men det är utan tvivel det som tidens tand har behandlat bäst, och som än idag bjuder på samma mått spelglädje som det gjorde för tio år sen. Idag har jag lika kul när min flickvän decimerar min ditills fläckfria framfart med ett blått skal som jag hade när mina systrar gjorde detsamma back in the day. De knubbiga italienarna och deras kompisar har förvisso alltid prenumererat på gokarttronens förstaplats men det var först med Double Dash som de på allvar gjorde sig förtjänta av den.