#Layton Brothers: Mystery Room i engelskspråkig version är det säkerligen många som väntat på, för vem gillar inte de klassiska pusselspelen med Professor Layton och hans unge lärling Luke till DS och 3DS? Har man däremot inte följt utvecklingen kan Mystery Room dock bli lite av en besvikelse, för det här har väldigt lite – för att inte säga inget – med originalserien att göra.

Möt Alfendi Layton, den gode professorns son.

Som unga Lucy Baker, nybakad utredare på Scotland Yards så kallade Mystery Room – enheten för extra kluriga fall – ska man tillsammans med Alfendi Layton, son till självaste professor Hershel Layton lösa mordgåtor på löpande band.

Förfarandet är ganska statiskt där spelet i främsta hand drivs framåt av drösvis med dialog Lucy, Alfendi, vittnen och misstänkta emellan. Allting börjar med en mordscen, en presentation om vad som skett och vilka som är inblandade. Sedan gissar man vem som är skyldig och försöker därefter jobba sig fram till säkra bevis som kan fälla den anklagade.

Metoderna Lucy och Alfendi nyttjar drar tankarna snarare till Wright än Layton.

Till vår hjälp har vi en virtuell version av brottsplatsen som kan undersökas genom att vända och vrida, peka och titta. Ett antal på förhand utvalda objekt går att interagera med för ytterligare information, och det är dessa samt utfrågningar av inblandade, som slutligen leder oss fram till otvivelaktiga bevis för mördarens skuld.

Som ni kanske märker är detta långt mer Phoenix Wright än Professor Layton.

På grund av all dialog känns spelet nästan mer som en interaktiv novell än ett faktiskt spel. De gånger man själv tvingas genomsöka brottplatser eller svara på frågor är det bara att fortsätta gissa tills det blir rätt, eftersom man inte straffas för fel svar, men oftast går det snabbare än så då de gånger man får tänka till lite grann lätt kan räknas på fingrarna.

Vill du träffa märkliga karaktärer är Layton Brothers ett ypperligt val.

Ett annat tveksamt designbeslut man tagit här är att vissa karaktärer fått sina personligheter genom dialektala skillnader. Titt som tätt stöter man i dialogerna på ord som skrivs ut som de uttalas i någon avlägsen del av världen, men då röstskådespel saknas blir det mest bara omständligt att läsa. Vid några tillfällen längre in i spelet går det så långt att jag helt enkelt inte förstår vad som sägs, även om jag förvisso kan se och gissa mig till helheten.

Layton Brothers: Mystery Room bjuder i slutändan inte på några större utmaningar eftersom det mestadels spelar sig självt, men är man ett fan av mordgåtor och udda karaktärer finns det tillsammans med mysfaktorn klart godkänd underhållning att hitta här. Gratis att ladda ner från App Store, åtminstone de två första fallen. Man kan sedan köpa till ytterligare uppdrag för 22 respektive 15 kronor. Bra för de som är osäkra och vill testa innan pengarna bränns.