Den gångna veckan har vi redogjort för de 50 spel vi tyckte var bäst under 2008 (du hittar en länklista i slutet av denna artikel). Nu är det dags att snacka om resten, allt annat som hände men som inte passar in i den vanliga topplistan. Vi går igenom ett antal saker som fastnat i minnet, saker som gjort oss glada eller upprörda, saker som fått oss att skratta, gråta eller rynka på ögonbrynen.

Läs igenom listan och kommentera gärna, och vädra dina åsikter om det är något som du tycker borde ha varit med. Utan inbördes ordning ger vi oss därmed i kast med listan där...

FZ redovisar årets...

  • ... uppryckning - Playstation 3

Äntligen! Äntligen började de riktigt tunga namnen till Sonys maskin ramla in. #Metal Gear Solid 4, #GT 5 Prologue, #Resistance 2, #LittleBigPlanet, #Valkyria Chronicles... Vi hoppas att 2009 blir minst lika starkt. Vi hoppas också att Wii ser och lär.

LittleBigPlanet - Playstation 3-exklusiv kärlek

Ettan tog mellan åtta och tio månader på sig (beroende på plattform) att dyka upp i Sverige. Uppföljaren dök upp snabbare - "bara" två månader efter USA-debuten. Men då handlade det enbart om Xbox 360-upplagan, och bara själva spelet - instrumenten har vi fortfarande inga klara besked om när de kommer. Vi lider med #EA som tvingas dras med #MTV Games förvirrade nycker.

Också #GTA IV-premiären fick ut folket på gatorna mitt i natten, men trycket efter Lich King var störst. Förstås.

  • ... prisfall - Xbox 360

Microsoft tänker ta över spelvärlden. Två rejäla prissänkningar gör 360:n till den i dag tveklöst mest prisvärda spelmaskinen (ej att förväxla med den bästa). Playstation 3 kostar omkring det dubbla och Wii... tja, gårdagens hårdvara, ett light-spel och en halv handkontroll går loss på 2500 riksdaler.

Allt såg otroligt lovande ut. Ett spännande upplägg i en storslagen miljö. Fantastisk stämning och grafik. Ett intro av finaste snitt. Den första timmens spelande infriade förväntningarna. Sen gick det utför.

Far Cry 2 är ett litet spel i alldeles för stor kostym. Om man tar bort vaktkurerna - och gudarna vet att man vill det! - krymper speltiden drastiskt. Vi undrar hur världens alla recensenter lyckats missa att det efter ett par timmar är skittråkigt att skjuta spawnande vakter om och om och om igen.

Japanerna följer upp sin innovativa Wii-konsol med lika innovativa spel - #Wii Fit och #Wii Music liknar ingenting annat. Tyvärr blev de inte lika bra som nyskapande men Nintendo visar i alla fall vilken potential deras konsol har. Vi väntar fortfarande på att tredjepartsutvecklarna ska upptäcka det.

  • ... snackis - DRM

Kopieringsskyddet SecuROM fick precis alla att ryta ifrån. Ändå valde flera utgivare att använda det kontroversiella skyddet och DRM blev ordet på allas läppar.

Spore fick massiv uppmärksamhet på grund av nämnda DRM-skydd. Och som vanligt blev skyddet kontraproduktivt - spelet sägs vara årets mest piratkopierade...