Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure

Tex Murphy är en skarpsynt privatdetektiv som kanske fått för många slag i skallen genom åren. Trots det har han lyckats knipa huvudrollen i en klassisk äventyrsserie från 90-talet – och snart gör han comeback. Skådeplatsen är ett postapokalyptiskt San Francisco där man upplever intriger och löser gåtor med fler live action-sekvenser än något spel egentligen behöver innehålla.

De utskällda FMV-spelen får en liten renässans.

Det senaste spelet i serien, #Tex Murphy: Overseer, slutade med en cliffhanger. Det var för 15 år sedan. Med andra ord var det inte särskilt märkligt att nästan 7 000 ivriga fans pytsade in pengarna som krävdes för att finansiera en uppföljare via Kickstarter – något som också resulterat i att FZ-Fredrik lovat att tatuera in spelets logo på kroppen (vi bara älskar att påminna honom om det). I början av 2014 får vi svar på vad som egentligen hände med Tex, och förstås också ta del av ett helt nytt äventyr där våra val har konsekvenser. Släpps till pc, Mac och Linux.


Among the Sleep

Mot slutet av året plockar vi fram snuttefilt, byter blöja och kastar oss handlöst in i det läskiga #Among the Sleep, ett skräckäventyr ur en tvåårings perspektiv. Bakom rodret står norska #Krillbite som lyckats både finansiera projektet via Kickstarter och få tummen upp på Steam Greenlight. Tack vare framgången kan många av medarbetarna säga upp sig från sina deltidsjobb och satsa helhjärtat på projektet som ska vara färdigt senare i år.

Ett skräckspel ur ett annat perspektiv.

Berättelsen utspelar sig under en fasansfull natt då ett stackars barn finner sig ensam i det stora, mörka huset. Just barnets utsatta perspektiv ska ha stort inflytande på upplevelsen där man måste fly undan ondsinta krafter och gömma sig på olika platser i omgivningen. Vågar du ta reda på vad som rör sig i skuggorna? Stöddiga spelare kan se fram emot en version anpassad för virtual reality-mojängen Oculus Rift. Släpps till pc och Mac.


Shantae: Half-Genie Hero

Vad händer om man blandar en skvätt Metroid med en matsked Castlevania och kryddar rikligt med The Legend of Zelda? Jo, då får man #Shantae: Half-Genie Hero! Shantae är huvudpersonen i en spelserie som har sitt ursprung på Game Boy Color. Hon använder frisyren för att oskadliggöra sina motståndare och utövar magdans för att förvandlas till magiska varelser.

En bortglömd hjältinna kommer tillbaka.

Utvecklarna #Wayforward, som bland annat ligger bakom Wii-versionen av #A Boy and his Blob och #Ducktales Remastered, bjuder på ett äventyr som tar oss genom snåriga labyrinter, månbelysta skogar och mörka grottor. De befinner sig ännu tidigt i utvecklingen och det dröjer förmodligen en stund innan vi har spelet i vår ägo. Och då till pc, Wii U, Playstation 3, Playstation 4, PS Vita, Xbox 360 och Xbox One.


The Witness

Efter framgången med det vackra #Braid, ett av de spel som hjälpte till att få upp allmänhetens ögon för indie-spelen, har Jonathan Blow arbetat med The Witness. Han har slipat på konceptet sedan 2008 och idag jobbar en handfull människor med projektet.

Som vi har väntat på The Witness.

Äventyret går ut på att utforska en obebodd ö. Man besöker övergivna byggnader, vandrar genom tankeväckande labyrinter och glider runt på soldränkta stränder för att lista ut vad som hänt i det förflutna. Spelet ska vara proppfullt med pussel att lösa över den imponerande speltiden på cirka 25 timmar. Om The Witness går i Braids fotspår kan vi förmodligen också räkna med ett och annat poetiskt budskap längs vägen. Och kanske också en oväntad twist? I början av 2014 kan vi börja vår resa till pc, Playstation 4 och Ios.