På fredag släpps Xbox One i utvalda delar av världen och spelpressen har hårdtestat maskinen. Något som framgår klart och tydligt är att #Sony och #Microsoft har två olika visioner den kommande generationen: där Playstation 4 är mer av en traditionell spelkonsol försöker Xbox One vidga vyerna och ta över vardagsrummet med en allt-i-ett-lösning. Intrycken av satsningen är blandade.

Xbox One använder sig av en blu-ray-spelare och är utrustad med tre USB 3.0-portar och en hårddisk på 500GB. Alla skribenter är rörande överens om att den är ganska ful – i bästa fall anonym – stor och otymplig. Men den stora lådan ger å andra sidan utrymme för ett bra luftflöde, vilket Polygon tycker är ett bättre alternativ än de stabilitetsproblem Xbox 360 drogs med. Digital Foundry har mätt temperaturerna till 49 grader när man spelar och installerar ett spel samtidigt. 35 grader gäller när man inte gör något särskilt med maskinen. Xbox One är dessutom en anmärkningsvärt tyst maskin.

Kroppskontroll

Xbox One kostar ungefär 1000 kronor mer än Playstation 4, trots att specifikationerna är något svagare. Anledningen är den stora satsningen på Kinect, som nu ska vara mer sofistikerad än någonsin. Den kommer med en del häftiga funktioner, men åsikterna går isär om just hur användbara och funktionsdugliga de är.

Det är nästan så man undrar om de olika skribenterna testat olika maskiner. Polygon är väldigt positiva över funktionen att tala med Kinect och navigera runt med hjälp av röstkommandon och beskriver funktionen som cool och futuristisk. Men Kotaku är inte alls övertygade:

– I morse satt jag ensam vid teven när Kinect av någon anledning tyckte att den såg min flickvän någonstans i rummet. Men hon var inte där. En annan gång kände kameran igen henne när hon kom in i rummet och bytte till hennes profil, så jag var tvungen att manuellt ändra tillbaka för att få tillgång till mina sparfiler. När jag berättade om det här för en Microsoft-representant sa han att min Xbox inte skulle göra så, att det var en bugg.

Kotaku menar också att Kinect ofta inte hör vad man säger, något som Verge intygar – deras skribent fann sig ofta sitta och skrika på maskinen när den inte förstod honom. Detta är extra irriterande då menyerna är stökiga och inte alltid särskilt smidiga att navigera med handkontrollen. Digital Foundry håller med om menyerna men tycker ändå att röstkommandon fungerar till 90% när det gäller de vanligaste kommandon som rör spel, appar och användargränssnittet.

Det är med andra ord ett väldigt blandat omdöme när det gäller Kinect och röstfunktionerna. Lyckligtvis finns det en vanlig handkontroll också, och Microsoft har fokuserat på att finslipa designen på Xbox 360-kontrollen snarare än att göra något helt nytt. Trigger-knapparna har förbättrats med rumble-motorer, d-pad är nu ett kors, och de analoga spakarna är mindre och mer precisa. Polygon tycker det är en bekväm kontroll med lagom tyngd och grym textur som ger en exklusiv känsla. Den använder vanliga AA-batterier, men är otroligt energisnål – Polygon lyckades inte tömma kontrollen ens efter en och en halv veckas intensivt spelande. En av orsakerna är Kinect som känner av när du inte använder kontrollen, till exempel när du tittar på film, och då försätter den i viloläge.

Moderskeppet buggar

En annan av Microsofts satsningar för att ta över vardagsrummet är tv-tittande. Man kan koppla in sin tv-box i Xbox One och titta genom den samtidigt som man får spelinbjudningar och kan hoppa sömlöst mellan tittande och spelande. Men det är ändå inte helt smärtfritt. Verge körde sin Tivo-enhet genom Xbox One, varpå surround-ljudet försvann. Digital Foundry rapporterar besviket att den hypade funktionen för tv-guider inte verkar fungera utanför USA – i Storbritannien finns det varken stöd för Sky TV eller Freeview HD. Stöd för tv-guide ska komma till alla länder där maskinen lanseras, men frågan är när.

Xbox One stödjer även smart glass-funktionen att kunna navigera med hjälp av surfplattor och mobiltelefoner – teknik som lämpar sig särskilt väl för att bland annat skriva in adresser till hemsidor och bläddra bland sidor när man surfar. I spel har tekniken lite olika funktioner, i #Dead Rising 3 kan man bland annat titta på kartan och kalla in airstrikes med plattan.

– Smartglass kan användas som en touch-kontroll för många applikationer, vilket är särskilt användbart med Internet Explorer. Touch-skärmar är knappast det bästa sättet att skriva på, men de är att föredra framför Xbox-kontroller. Med Windows 8-versionen av Smartglass kan man trycka på en knapp för att öppna samma sida som man ser på sin Xbox på sin laptop eller surfplatta, förklarar Verge.

Andra funktioner maskinen kan skryta med är videochatt via Skype och möjligheten att spela in när man gör något spektakulärt under spelandet. Vid lanseringen går det inte att livestreama sitt spelande, men genom att säga "Xbox record that" sparar maskinen in de senaste 28 sekunderna av gameplay i ett behändigt litet filmklipp som man kan editera och ladda upp till Skydrive och Xbox Live.

Stabil på spel

Vad man kan utröna av det ganska splittrade omdömet kring maskinen är att Microsoft inte saknar visioner för framtiden. De har ett tydligt mål med hur Xbox One ska sammanfoga all din elektroniska underhållning under en huv, men åsikterna går isär om hur bra de faktiskt lyckas just nu. Mycket hänger på tv-funktioner och interaktionen med Kinect: vissa tycker att det fungerar väldigt bra, andra eftersöker uppdateringar och utökad funktionalitet. Fast bryr man sig inte alls om det här och enbart vill spela spel så bjuder Xbox One på en stabil upplevelse med en trevlig rad lanseringstitlar.

Recensionerna:

Kotaku
Digital Foundry
Polygon
Verge