Ryska ungdomar kommer inte kunna spela #The Sims 4 på laglig väg. Spelet har fått åldersmärkningen 18+ av ryska myndigheter, och beslutet bygger på möjligheten att ha samkönade relationer, vilket kan tolkas som ett brott mot rysk lagstiftning.

Uppgiften om 18-årsmärkningen kommer från det officiella ryska The Sims-twitterkontot. Där förklaras att märkningen baseras på den kontroversiella lag ("Federala lagen om skydd av barn från information som är skadlig för deras hälsa och utveckling") som bland annat förbjuder information till barn och ungdomar om "icke-traditionella sexuella relationer", skriver Ars Technica. Kritiker menar att lagen kan användas godtyckligt av myndigheter för att kriminalisera bl.a. homosexualitet.

Den europeiska organsiationen Pegi har satt 12-årsrekommendation för The Sims 4, och Sims-spelen brukar hamna i det åldersspannet också i andra delar av världen.

Eftersom rysk lagstiftning inte når till FZ-redaktionen bjuder vi inom kort på ocensurerade, ej åldersbegränsade intryck från The Sims 4.