Lips: Number One Hits är inte helt och hållet en uppföljare, det är samma spel i en snyggare förpackning, men med tillräckligt mycket ögon- och örongodis för att hela upplevelsen ska kännas rejält mycket bättre.

Spelsättet fungerar som tidigare: du väljer den låt du vill sjunga, ställer in om du vill sjunga med röstreduktion eller inte och väljer sedan duett, solo eller duell. Du kan också välja om du vill sjunga till originalvideon eller om du vill sjunga med någon av de alternativ som finns. Exempelvis kan du välja att spela bomben, där du måste släcka en brinnande stubin med ett glas vatten för att den inte ska explodera. Stubinen tänds hela tiden på nytt och du måste sjunga rätt – eller åtminstone hyfsat rätt – för att få nytt vatten i ditt glas. Det är stressande, men kul.

Något för alla

Nya och gamla låtar

Jag har svårt att tro att det finns någon som inte kommer att hitta en eller par favoritlåtar i den här samlingen. Här finns både nytt och gammalt: Roxettes "The Look", Coldplay med "Viva la Vida", Culture Club med "Karma Chameleon" och Lady Gaga med "Just Dance". Totalt är det hela fyrtio låtar och det är en riktigt bra blandning av just hitlåtar.

Som tur är behöver du inte sminka dig så här när du sjunger.

Hur bra det går att sjunga beror till viss del på mikrofonerna och som tur är fungerar de riktigt bra. De är trådlösa, blinkar snyggt i takt till musiken och är dessutom rörelsekänsliga. Om du sjunger ensam kan vem som helst plocka upp mikrofon nummer två och hoppa in och börja sjunga efter att ha skakat den.

En sak som Lips gör bättre än Singstar är kommentarerna som hela tiden syns när du sjunger bra. Singstar kan kommentera med dåligt eller uruselt, men det gör aldrig Lips. Det är därför lite trevligare att sjunga i det här spelet eftersom den värsta kommentar du kan få är ”okej”. Det kan tänkas att det finns en del människor som gärna vill ha uppriktiga kommentarer, men jag tror att de flesta hellre vill ha lite uppmuntran och stämningen blir bättre om man får positiva kommentarer istället för nedlåtande.

Lås upp prylar

Dags att spöka ut din avatar

Det finns en del angenäma nyheter i Number One Hits jämfört med första utgåvan. Bland annat får du en pokal om du placerar dig bland de främsta. Bäst är att få diamantpokalen, men det går även att få andra pokaler som guld- och silverpokal. En annan nyhet är att din avatar helt tiden är med i spelet. Han eller hon dansar med musiken och om du sjunger bra kan du låsa upp nya tillbehör. Det här är första gången jag spelar ett spel där det är möjligt och jag tycker att det är en riktigt kul nyhet. Bara genom att sjunga ett par låtar lyckades jag låsa upp en cool hatt och ett par schyssta discoskor.

Samla stjärnor och öka din ranking.

När du sjunger rätt fylls en mätare upp och när den når till slutet av stapeln kan du skaka mikrofonen och börja få stjärnor. Det här fungerar fortfarande likadant och det är stjärnorna som gör att du avancerar i din egen ranking.

Låtarna från det första spelet kan inte tankas in på hårddisken, vilket är lite synd. Istället måste man skyffla skivorna fram och tillbaka för att komma åt de andra låtarna. Men jag antar att det har att göra med copyrightregler och det är som det alltid är med den saken – ett hinder för användbarhet.

Ett av problemen med Lips var att det i början inte fanns särskilt många låtar att välja på. Singstar ligger långt före med utbudet, men Lips börjar komma ikapp. I skrivande stund finns nästan 200 låtar tillgängliga och fler tillkommer hela tiden. Tyvärr är det väldigt mycket fokus på den engelskspråkiga världen, även om det finns en del svenska och nordiska artister med. Vad Microsoft borde göra är att släppa lite svenska hits, lite barnlåtar och några paket med 60-, 70-, 80- och 90-talshits. Då skulle Xbox-ägarna inte behöva snegla avundsjukt på Singstar, för Lips är en trevlig upplevelse och utbudet är egentligen det enda problemet.