Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Det taiwanesiska bolaget Micro-Star International (MSI) är att av världens ledande inom spelande och e-sport. De utvecklar en mängd olika produkter inom teknik – alltifrån laptops, grafikkort, moderkort och givetvis datorskärmar.

Jag är inte en flitig tittare av e-sport men jag älskar att tävla i spel och annat, och därför var jag spänd på att få möjlighet att testa en datorskärm dedikerad för snabba upplevelser och dessutom se om det skulle ge mig en fördel i olika tävlingsmoment i spelen. Sedan tidigare har jag min egen skärm i 1440p och som har uppdateringsfrekvensen 144 Hz, vilket har varit ett lyft i framförallt snabba spel.

Skärmmodellen som jag testar i den här testpiloten är en MSI Optix G273QF med en uppdateringsfrekvens på 165 Hz och upplösningen 1440p.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Erik Öhrner

  • Användarnamn: @Mutumba

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Stockholm

  • Specialitet: Spel, sport och film

Det började med en svart låda från Japan som det spelades mycket på och framförallt var det den blåe igelkotten Sonic som fascinerade mest. Genom åren har Erik spelat på de allra flesta konsolerna och i tonåren hittade han även till PC-spelens underbara värld.

Till favoritspelet räknas Final Fantasy VIII (Ja, inte VII!), då det var det första RPG-spelet som Erik spelade och klarade av. I övrigt gillar han sportspel och actionäventyr.

På FZ registrerade han sig redan 2013, men det dröjde några år innan aktiviteten i forumet tog fart på allvar. Som många andra har Erik en gedigen backlog av spel och vänligt nog delar han även med sig av sina tankar och erfarenheter i medlemsrecensioner.

Första intryck

Datorskärmen levereras i en låda med frigolit som lyckligtvis inte gnisslar alltför mycket. Innehållet är den svarta skärmen och tillhörande kablar, manual samt skärmfotsdelar. Det är inga större svårigheter att montera skärmen, utan det går att sätta ihop skaftet med foten och sedan skruva fast den med två skruvar på skärmens baksida.

Det är även möjligt att sätta upp skärmen på väggen, men i det här testet använder jag enbart skärmfoten. För att få in ström till pjäsen krävs dock en strömadapter vilket är lite förvånande. Adaptern är inte särskilt stor, men det blir en extra pryl som tar upp plats.

Ett större minus är att det saknas möjlighet att höja eller sänka skärmen. Från mitt skrivbord är skärmens nederdel endast 7,5 cm ovanför bordsskivan, vilket i mitt tycke är väldigt lågt. Den enda ergonomiska förändringen som är möjligt att åtgärda är vinkeln där det går att vrida den bakåt och framåt en bit.

Specifikationer MSI Optix G273QF

Egenskap

Värde

Skärmstorlek

27 tum

Skärmupplösning

2 560 × 1 440 px. (WQHD)

Paneltyp

IPS

Bildförhållande

16:9

Uppdateringsfrekvens

165 Hz

Responstid

1 ms GtG

Pixelstorlek

0,23 mm

Kontrast

1 000:1

Färgrymd

93% DCI-P3, 125% sRGB

Ljusstyrka

300 cd/m²

Montering

Skärmfot i två delar
Vägg/arm-montering

Strömförbrukning

32 W

Anslutningar

1 × Displayport 1.2
2 × HDMI 2.0
1 × 3,5 mm för ljud
1 × DC-uttag

Adaptiv synkronisering

G-Sync

Betraktningsvinkel

178°

Mått

614 × 228 × 445 mm (B × D × H)

Vikt

4,5 kg

Användning

För att koppla in skärmen väljer jag en Displayport-anslutning men det finns även möjlighet att använda HDMI. Jag upplever att skärmen ger en trevlig bildupplevelse och det finns mängder av inställningar att skruva på. Menyfönstret aktiveras genom att trycka på den röda knappen på baksidan av skärmen och det är lätt att navigera genom de olika inställningarna. Det är snabbt och responsivt och det finns till och med en guide hur du styr spaken vilket jag uppskattar, för ibland kan sådana enkla saker bli svårare än de behöver vara.

Datorskärmen i sig står stabilt på den V-formade foten och den upptar inte heller alltför mycket plats, vilket får ses som ett plus. Det går som nämnt att justera skärmens lutning men jag ser ingen större poäng i att göra det eftersom det i mitt fall blir en sämre vinkel helt enkelt. När jag betraktar skärmen ur olika vinklar försöker jag se om det blir någon skillnad i färgåtergivning men i mitt tycke är det ingen större skillnad vilket vanligtvis är styrkan med IPS-paneler.

En nyhet när det kommer till datorskärmar är för mig Nightvision-läget. Som namnet antyder berör det mörkare miljöer i spel och ambitionen är att lyfta fram detaljer som annars är lätta att missa. Även om det finns olika grader av Nightvision-inställningar upplever jag att det inte är någon större skillnad dessa emellan.

Det finns även olika inställningar beroende på vilken typ av spel som du spelar: FPS, Racing, RTS och RPG samt ett User-läge.User-läget sparar dina egna inställningar medan övriga är förinstallerade och därmed lite svårare att direkt se vilka inställningar som påverkas och skiljer lägena åt. FPS-läget använder jag till speltesterna och det gör färgerna svagare och ökar samtidigt ljusstyrkan en aning.

Skärmen är G-Sync-kompatibel vilket innebär att om datorn har ett Nvidia-signerat grafikkort är det möjligt att sätta igång G-Sync. Funktionen arbetar för att minimera screen tearing genom att synkronisera skärmens uppdateringsfrekvens till takten som grafikkortet spottar ut bildrutor, om sistnämnda sjunker under skärmens 165 Hz. I min dator har jag ett RTX 3060 Ti, vilket gör att det är möjligt att använda G-Sync.

När det kommer till spelande uppskattar jag även Moving Picture Response Time-läget (MPRT). I korthet innebär det att skärmen slår på adaptiv synk, ljusstyrka, HDCR och responstid. Vad är då MPRT? Som jag förstår det är det en metod för klarare bild när ett objekt rör sig snabbt på skärmen. Min upplevelse av att använt MPRT är att det känns bra när jag spelar och det är väl det viktigaste. Färger blir lite mattare men detaljer lyfts fram på ett tydligare sätt.

Utöver spelmässiga inställningar har skärmmodellen flera traditionella inställningar som kontrast, ljusstyrka med mera. Utanför spelens värld ger den större skärmen och upplösningen 1440p gott om plats för att tydligt se vad som försiggår på skrivbordet. I testet fokuserar jag dock på det som är avgörande för spelandet.

Speltester

Eftersom jag inte är en van e-sport-spelare väljer jag en gammal goding i Overwatch och för att att testa Nightvision-läget lite mer är valet Star Wars: Battlefront II. Bägge spelen testas med FPS-läget påslaget, medan övriga inställningar justeras efter behov.

I mitt test av Overwatch är jag väldigt nöjd över spelkänslan. Spelet känns följsamt och det är en skön känsla i skjutande och positionering. I och med att spelet är så pass färgstarkt är det ingen betydande skillnad med Nightvision på eller avslaget.

Med MPRT påslaget blir färgerna aningen mattare och bilden kan upplevas som mörkare men också att detaljer framhävs mer. Därtill får särskilt röda färger får en annan ton, åt det ljusare hållet. Jag skulle rekommendera att ha MPRT påslaget om ambitionen är att vinna fler matcher och få till fler elimineringar, men jag kan även tycka att det är lite synd att färgerna inte lyfts fram lika mycket. Det är förmodligen en smaksak mellan ögongodis och en fokuserad spelupplevelse.

Nästa spel är Star Wars: Battlefront II vilket även det är ett skjutarspel, men det utspelar sig på större arenor och med fler deltagare. I det största multiplayer-läget är det upp till 40 spelare vilket ställer krav på att snabbt hitta detaljer i varierande miljöer. Framförallt skiljer det sig från Overwatch i sin mer realistiska grafik, som dessutom innehar mer mörker – perfekt för att sätta Nightvision-läget på prov.

Jag tycker att det fungerar ganska bra även om det inte är lika stämningssättande, helt enkelt för att det blir enklare att se vad som händer i dunklet. I ett tävlingsmoment är det ändå en fördel att få till skärmens ljussättning på ett bra sätt. Jag kan tänka mig att motsvarande går att få till genom att öka den generella ljusstyrkan och kontrast, men Nightvision är aningen mer sofistikerat.

Trevligt och tungdrivet spelande

Det är en fröjd att spela på en stor 27-tumsskärm i hög upplösning; det är verkligen möjligt att se detaljerna, men även fånga in helheten om vad som sker omkring dig. I den typen av spel jag testar ställs krav på att snabbt se vad som är viktigt och mindre viktigt. Där hjälper det att skärmen har en 1440p-upplösning eftersom objekt blir skarpare.

För att se vad skärmen går för var ambitionen att uppnå samma framerate som uppdateringsfrekvensen, det vill säga 165 Hz. Därmed testade jag bägge spelen med lägsta automatiska inställningarna möjliga. Den processor som driver datorn är en Intel Core i5-4690k i sällskap av Nvidias Geforce RTX 3060 Ti. Det visade sig i testerna att det är möjligt att komma upp i målfrekvensen, men det är svårt att hålla nivån där och det dippar gärna nedåt mot 140–150 beroende på situation i spelen.

Det är säkert fallet att min processor är utdaterad men det säger även något om att det kräver sin hårdvara för att få ut en matchande framerate till uppdateringsfrekvensen, framförallt om önskad detaljrikedom är eftersträvansvärt. Med hjälp av G-Sync tekniken eliminerades dock möjliga problem med screen tearing i bägge spelen, vilket är väldigt uppskattat.

Sammanfattning

Skärmens storlek på 27 tum tycker jag är alldeles lagom, det är givetvis väldigt subjektivt men för mig är det en storlek som jag känner mig bekväm med. Det gäller även upplösningen som är 1440p och ger en skarp bild även om jag skulle påstå att det är viktigare att skärmens höga uppdateringsfrekvens är viktigare än upplösningen i den här typen av spel.

I andra typer av spel betyder upplösningen kanske lite mer för upplevelsen, men oavsett speltyp finns en nackdel med en 1440p-upplösning: Det är tungt att driva spel och samtidigt få till en bra balans med detaljnivåer och nå den höga framerate som skärmen klarar. Mitt intryck är att de har velat uppnå en balans mellan att få till en snabb skärm och en trevlig bild, men det gäller att se över datorn som ska användas.

I och med att MSI valt att använda en IPS-panel skvallrar det därtill om att de är måna om att bildkvaliteten är viktig och jag upplever den också som god. Jag uppskattar även att det för de som har Nvidia-grafikkort och kanske lite svagare hårdvara, har möjlighet att använda G-Sync för att undvika screen tearing och få till det där flytet i spelen.

MPRT- och Nightvision-lägena finns där för de spelarna som tycker om att skruva på inställningar för att få till en skräddarsydd upplevelse, men framförallt Nightvision-läget är inte relevant i alla titlar skulle jag tro. För egen del räckte det med att ställa in FPS-läget och börja panga fiender.

När det kommer till de ergonomiska faktorerna med skärmen är det tråkigt att MSI inte har utformat någon möjlighet att justera höjden på stativet. Den enda möjligheten som finns är att vinkla skärmen en aning men det räcker tyvärr inte enligt mig. Den kringliggande miljön är ju självklart avgörande, men det måste ändå påpekas att justeringsmöjligheterna är snåla. Alternativet är att använda väggmonteringsskruvarna och ha skärmen på väggen men det är inte idealt för mig och heller inte en fullgod lösning.

Slutsats

Jag gjorde hoppet från 60 Hz upp till 144 Hz på min nuvarande spelskärm för ungefär ett år sedan – ett starkt lyft för mitt spelande. Däremot är det svårt att märka någon direkt skillnad mellan 144 och 165 Hz och jag vågar påstå att skillnaden dessa emellan är försumbar.

Med det sagt skulle jag råda den som spelar snabba spel att uppgradera till en skärm som har en hög uppdateringsfrekvens eftersom det känns bättre. Det är svårförklarat men absolut värt det. Det kräver dock sin hårdvara för att kunna matcha den önskade bilduppdateringsfrekvensen på en skärm som kan mata ut 165 Hz.

MSI har tagit fram en stabil skärm som är trevlig att titta på och som har många bra funktioner för spelande. Jag rekommenderar skärmen till den som har väntat på att uppgradera från en lägre uppdateringsfrekvens eller upplösning och som har en dator som orkar med både bildfrekvens och upplösning. I skrivande stund är det lägsta priset 3 590 kronor enligt Prisjakt.