Introduktion

NZXT har den senaste tiden gjort en comeback genom att utveckla lite nya och olika produkter. Bland annat har det blivit mer fokus på streaming, där den välfungerande USB-mikrofonen Capsule testades förra gången. Nu följer företaget upp med Signal 4K30, ett inspelningskort eller så kallat capture card.

Vad är då ett capture card? Det är en liten pryl som ser till att du överför videosignalen från din spelkonsol eller liknande, till din dator. Det kan bland annat användas för att streama till exempelvis Youtube och Twitch, eller för att spela in det du spelar och spara ned som en fil för ett videoprojekt.

Externa inspelningskort är tyvärr väldigt lika varandra. Det verkar inte finnas mycket som företag kan göra för att sticka ut. När nya produkter släpps handlar det mest om att kunna spela in material i högre upplösningar och med fler bilder per sekund och därför är sådana här produkter lite tråkiga. Det är inte som en datormus eller tangentbord där dess utseende och passform kan vara viktigt, utan det handlar för det mesta om vad den klarar rent prestandamässigt.

Min resa med NZXT Signal är lång, och kan jämföras med Frodo och Sams resa till Domberget. Packa ryggsäck med förnödenheter och ta på er bra kläder, för här ska ni få höra om en produkt som för mig inte riktigt fungerar som det är tänkt.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Första intryck

På senare tid har jag börjat tycka väldigt mycket om förpackningarna som många produkter vi testar här på sajten kommer i. NZXT:s förpackningar har ofta en lila färg blandat med vitt som får den att sticka ut från mängden, samtidigt som den är stilren och snygg. Den lyckas utan problem lysa upp tillvaron i mitt kära spartanska hem.

Lilla och vitt, helt fläckfritt.

I lådan hittas inspelningskortet, en HDMI-kabel och en USB Type-C till USB Type-A-kabel – allt du behöver för att komma igång. Dock kan du behöva en HDMI-kabel till om du vill sitta framför din TV och spela, eftersom det då behövs en från ditt capture card till din spelkonsol, och ännu en till din TV.

Den högblanka ytan gör tyvärr att fingeravtryck syns allt för lätt.

Dynor på undersidan gör att NZXT Signal står stadigt.

Ovansidan av produkten har NZXT-logotypen snyggt placerad i mitten. Det lär man inte se mycket av, eftersom det handlar om en högblank svart sak, mot bakgrunden som är den matta och svarta plast används över resten av ytorna. Fingeravtryck syns mycket väl, så om du vill undvika att produkten ser nedkladdad ut, får du se till att torka av den när exempelvis kablarna flyttats på.

NZXT Signal ser nästan ut som ett glas- eller koppunderlägg, fast lite tjockare. Utseende- och storleksmässigt liknar det dessutom en extern SSD, och det är med andra ord inte en rejäl pjäs, något jag tycker är bra. Den tar inte mycket plats och är lätt att gömma undan tillsammans med kablarna som kommer behövas kopplas åt alla möjliga håll.

För de som eventuellt skulle ha problem att gömma undan inspelningskortet är det inte en så dum idé att låta den vara en del av inredningen där hemma. Den har också en härlig tyngd, som tillsammans med storleken och den matta ytan utger en härlig premiumkänsla. Det känns verkligen som att jag håller i en prima produkt rent byggmässigt.

Med sina tre stycken uttag är NZXT Signal inte svår att koppla in.

Ventiler på kortsidorna finns för att fasa ut värme.

På baksidan har vi alla uttagen. In- och ut för HDMI 2.0, och ett för USB Type-C. Ingången används för den HDMI-kabel som kommer från konsolen; utgången för eventuell TV eller skärm som du kanske vill sitta vid. Som nämnt ovan följer det bara med en HDMI-kabel så vill du spela in med kortet men ändå spela som vanligt framför din TV måste en till införskaffas, alternativt att din ordinarie HDMI-kabel byter en anslutning.

USB Type-C används för att koppla NZXT Signal 4K30 till din dator, där andra änden av kabeln givetvis är vanlig USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps), men fullt tillräckligt för ström och dataöverföring. Inspelningskortet är således väldigt enkel att koppla in, men jag stötte på en hel del problem när det kom till att faktiskt använda det.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Anslutningar

HDMI 2.0
USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
Type-C (USB Type-C till USB Type-A)

Inspelning

3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD): 30 FPS
1 920 × 1 080 pixlar: 60 FPS

Passthrough-kompatibilitet

3 840 × 2 160 pixlar: 60 FPS HDR
2 560 × 1 440 pixlar:144 FPS HDR
2 560 × 1 080 pixlar:144 FPS HDR
1 920 × 1 080 pixlar:240 FPS HDR
Övrigt:720p, 480p, 576p, 480i, 576i, 1080i

HDR till SDR-omvandling

HDR10 passthrough med hårdvaruomvandling till SDR

UCV stöd för råa format

NV12 & YUY2 (upp till 1440p)

Ljud

2 kanaler (16 bit, 48 kHz)

Dimensioner

120 × 80 × 12 mm

Pris

1719 kr

Specfikations- och prismässigt sticker inte mycket ut. 4K-passthrough i 60 FPS och inspelning på samma upplösning men i 30 FPS är inte ovanligt och inget som sticker ut bland konkurrenter på marknaden. HDR är lite unikt, men inte tillräckligt för att man borde känna något sug på att köpa just NZXT Signal 4K30. Som skrivet tidigare är capture cards ganska så tråkiga, och sticker man inte ut med specifikationerna heller så har man tyvärr en rätt så tråkig produkt.

Mjukvara

NZXT CAM är företagets mjukvara för ett par av deras produkter. Alla av dem använder samma program, vilket gissningsvis är skönt om man använder många NZXT-prylar.

Mjukvarumässigt bjuder NZXT inte på särskilt mycket.

För NZXT Signal 4K30 visar den information om bild- och ljudupptagningen som inspelningskortet gör. Bland annat upplösning, HDR och bilder per sekund. Informationen som presenteras är alltså annorlunda beroende på om du kopplar in en Nintendo Switch, Playstation 4, eller en Playstation 5.

Tyvärr gör mjukvaran inte mycket mer än så. NZXT CAM kan alltså inte låta dig ändra några inställningar för ljud och bild, kolla så att den fungerar ordentligt, eller enkelt uppdatera firmware. Mycket av detta går att göra i olika streamingprogram, men det är skönt att kunna göra det i egen mjukvara som sedan följer med till varje nytt program du lägger inspelningskortet som källa.

Ljudproblem i massor

Här kommer ett citat gällande NZXT Signal 4K30 från NZXT CAM:

"Connect your console and computer. Get creating. It's that simple. No tedious setup or complicated software. Just you, your game and your audience"

NZXT Signal 4K30 är tänkt att vara “plug and play”, med andra ord ska den fungera relativt smärtfritt. Koppla in och ställ in den enligt instruktionerna, och sedan ska det bara vara att tuta och köra. Tyvärr är detta inte min upplevelse med produkten överhuvudtaget.

Till en början var det frid och fröjd. Jag kopplade in min Nintendo Switch till inspelningskortet som i sin tur kopplades till min dator. Allt visade som det skulle i NZXT CAM för vad en Switch klarar av rent upplösning- och ljudmässigt.

Det första jag stötte på när jag fick ljud och bild var en fördröjning på förstnämnda. Jag har ett eget capture card här hemma av ett helt annat märke, som bara fungerar direkt. Med NZXT Signal 4K30 var det någon sekunds eftersläpning gällande allt jag gjorde i ett spel. Hoppa i Sonic Mania och ljudet hörs i mina hörlurar någon sekund senare. Samma gäller när jag navigerar mig runt i menyer.

NZXT CAM har intressant nog en länk till deras webbplats som tar en användare till några guider. Dessa berättar på ett bra sätt hur NZXT Signal 4K30 ska ställas in i olika program. Bland annat visas tillvägagångssätt för OBS och Streamlabs, de två vanligaste och mest populära streamingprogrammen. Det är lätt för mig att hänga med i allt som beskrivs, och det finns också bilder som visar hur allt ser ut.

Kort och gott behöver man lägga till en “Video Capture Device”, välja NZXT Signal 4K30 som källa, och klicka i att man ljudmässigt vill fånga ljudet från den specifik källan – inspelningskortet.

Sist men inte minst tar man fram “Advanced Audio Settings” och ser till att välja "Monitor Only (mute output)" eller "Monitor and Output". Det är lite olika direktiv, men är allt som det ska är det bara att välja den som fungerar.

Efter att ha följt dessa steg var allt som det skulle. Guiderna ledde mig på rätt väg och förklarade på ett bra och kortfattat sätt hur jag kommer igång med produkten. Ett par dagar senare vill göra lite inspelningar och ta med i denna recension, men det visar sig att något märkligt hänt. Helt från ingenstans får jag inte längre något ljud från NZXT Signal 4K30.

Det här är mycket märkligt. Jag har inte gjort något med min dator som skulle kunna få inspelningskortet att bara sluta fungera. Genast testar jag att byta HDMI- och USB-kablar, ifall de skulle vara orsaken till problemet, något som med facit i hand inte var fallet. Jag testar mitt egna inspelningskort och allt fungerar med den. Därtill testar jag att koppla in NZXT Signal 4K30 i en laptop och en kompis egenbyggda PC med hans hörlurar och högtalare. Fortfarande ingenting.

Det jag lyckas konstatera är att, via OBS och Streamlabs OBS får jag då (och även i skrivande stund) inte något ljud från inspelningskortet när jag följer instruktionerna på NZXT:s webbplats. Testar jag de andra alternativen som finns, bland annat “Directsound” eller “Waveout” som finns under källans “Audio Output Mode” så får jag ljud, dock med fördröjningen jag pratade om tidigare.

Mitt egna inspelningskort behöver inte pilla med "Audio Output Mode". Det fungerar bara direkt när det läggs till som källa i streamingprogrammen, och jag önskar verkligen att det var samma med NZXT Signal 4K30.

Det enda sättet jag lyckas lösa problemet är att ta fram ljudinställningarna för operativsystemet Windows, där det går att pilla på upp- och inspelningsenheterna som är inkopplade i datorn. Genom att klicka “Inspelning”, hitta NZXT Signal 4K30, öppna dess egenskaper, klicka “lyssna” och slutligen markera “Lyssna på den här enheten”, får jag konstant ljud från inspelningskortet direkt i mina hörlurar. Med andra ord räcker det att ett program kan uppfatta videosignalen för NZXT Signal 4K30, då ljudet kommer direkt till mig via Windows istället.

I slutändan lyckas jag alltså att använda produkten för ändamålet att kunna spela in material från en spelkonsol, och lätt få filerna sparade till min PC. Varför ljudbiten helt plötsligt slutade att fungera, och inte heller vill fungera som tänkt efter omstarter, byte av kablar och annat, är ett mysterium.

Ljudproblem del 2

Allt verkar vara frid och fröjd nu. Att fånga ljud och bild från min Nintendo Switch fungerar och för att få testa NZXT Signal 4K30 ordentligt är det dags att koppla in min Playstation 5 och se hur allt fungerar med den istället. Tyvärr uppdagar sig då ett annat problem.

Av någon outgrundlig anledning är vissa ljudspår helt borta i Playstation 5-spel. Många ljudeffekter såsom det mesta som har med Spindelmannens nät i Marvel’s Spider-man att göra, är helt borta. Likaså är ljud från Astro’s Playroom antingen borta helt, eller väldigt låga så de knappt hörs.

Om vi börjar med Marvel’s Spider-man märker jag snabbt att ljudeffekterna för nätsvingandet i stort sett inte finns. En del av ljuden som ska spelas upp när han hoppar är också borta. Det finns säkert en hel del andra ljudeffekter som inte hörs heller, men genom ett snabbt test är detta det som sticker ut mest.

Tittar vi sedan på en inspelning från mitt egna inspelningskort märker ni hur mycket fler ljudeffekter man hör. Vad exakt som sker här vet jag faktiskt inte. Det är precis som att ett ljudspår eller två är helt borta eller att volymen är väldigt låg.

Hoppar vi över till Astro’s Playroom stöter vi som sagt på ett liknande problem. Många ljud som ska spelas upp som när man samlar ett mynt, dubbelhoppar, slår på fiender och olika objekt hörs inte alls. I vissa fall kan man höra dem, fast väldigt dovt. Hur mycket jag än försöker greja med ljudinställningarna i min dator eller streamingprogrammen lyckas jag inte få fram en lösning. Inte heller blir det någon skillnad när jag pillar i Playstation 5-ljudinställningarna.

En tanke jag hade var att vissa ljudspår av någon anledning spelas upp över kontrollen istället – och jag hade nästan rätt. Ökar man volymen på Dualsense så hörs hela spelet, med andra ord är inte vissa ljudeffekter eller ljudspår låsta till kontrollen.

Vad exakt detta beror på har jag inte lyckats klura ut. Detta, i kombination med att jag haft enorma problem att använda Signal 4K30 som tänkt, och att jag måste göra en konstig lösning i Windows för att ens kunna använda produkten, gjorde mig grymt förbannad.

Jag kontaktade NZXT direkt för att få hjälp, och jag vill bara säga att under hela den här felsökningsprocessen har de varit mycket hjälpsamma med att försöka lösa problemet. Detta till sådan grad att de byggt ihop en dator med exakt likadana komponenter som de jag använder, för att på bästa sätt försöka återskapa problemet – men de stöter inte på samma strul.

Efter att ha felsökt i flera dagar på egen hand, ännu fler dagar med NZXT och ändå vara utan en lösning var jag nära på att bryta ihop. Vi testade verkligen det mesta utan att komma fram till någon form av lösning. Recensionen är på grund av all denna felsökning försenad. Fördelen med detta var möjligheten att se vad andra personer tycker om produkten, och om de upplever samma problem. Skumt nog nämner inga andra recensenter något som liknar det jag upplever.

I ett sista desperat försök innan den här texten ska korrekturläsas testar jag att koppla en HDMI-kabel mellan NZXT Signal 4K30 och en TV, samtidigt som det givetvis är kopplat som vanligt till min dator. Detta löser på något sätt problemet med de ljudeffekter som försvunnit – de är tillbaka!

Men varför? Man ska inte behöva koppla in inspelningskortet på detta sätt för att få allt ljud från en Playstation 5 att fungera. Jag upprepar mig mycket, men mitt egna inspelningskort (som också är mycket, mycket äldre) har inga problem. Ett problem är alltså löst, men tyvärr får jag fortfarande inget ljud som det är tänkt via deras guider, och måste i så fall köra med den knepiga lösning jag kom på själv som jag beskrivit tidigare.

Slutsats

När jag väl får allt att fungera så tycker jag att NZXT Signal 4K30 presterar som den ska. 4K-inspelning är inget strul och ljud låter bra. HDR-passthrough fungerar också som det ska. Dock betyder allt det där ingenting när det varit så otroligt bökigt att få ens få den att fungera. Den så kallade “It's that simple. No tedious setup or complicated software”-produkten är allt annat än vad NZXT påstår att den ska vara.

Detta är min erfarenhet. Andra recensioner på internet kom till andra slutsatser, och jag måste erkänna att jag under den här recensionen alltid känt som att jag missat något. Jag testar andra kablar, hörlurar, USB-uttag och datorer – samma problem. En till NZXT Signal 4K30 skickas till mig för att den första kanske var defekt – samma problem.

När saker drar ut på tiden och människor på internet inte har samma upplevelse som mig låter det som att något från min sida är fel, men inget går liksom ihop. Det kanske inte är så konstigt då att jag inte kan rekommendera den här produkten. Även om den verkar fungera för många andra på internet är det tyvärr inte min upplevelse alls.

Exakt vad som är orsaken till att jag haft så mycket problem kom jag och NZXT tyvärr inte fram till. Jag råder er då alltså att tänka extra länge innan ni funderar på att införskaffa denna krångliga produkt.

Dock så skulle jag en sista gång ändå vilja lyfte den tekniska supporten som varit änglar i hela den här processen. Även om jag inte kan rekommendera produkten så kan jag utan problem säga att är man intresserad av något av det de har att erbjuda kommer man få support som är på topp.

Prismässigt går Signal 4K30 lös på ungefär 1 700 kronor, vilket jag anser vara ett bra pris om man faktiskt får den att fungera.