Eller från ledarreaktionen på en kvällsblaska.

Klickfiske. Det är min första tanke när jag mot mitt bättre vetande följer länken som tar mig till en ledare hos en av Sveriges kvällstidningar. Där läser jag samma text som vi läst så många gånger förut. E-sport är ingen sport. Man sitter ju still, rör mest på fingrarna. Och ungdomen måste minsann röra sig mer, skala bort skärmtid. Och så vidare. Är det inte gamla avdankade idrottare är det en anonym "ledarreaktion" som publicerar samma gröt vi läst otaliga gånger tidigare.

"Att erkänna e-sporten vore ett slag mot folkhälsan"

De menar att våra OS-trupper inspirerar ungdomen, får dem att bli vintersportare, och att detta är botemedlet mot våra allt mer stillasittande liv. Att erkänna e-sporten vore ett "slag mot folkhälsan" konstaterar man och orerar vidare kring att pojkar som rör sig får bättre betyg. Man lyckas också få in debatten kring mobilförbud i skolor och luddiga betygskriterier för idrotten.

Spretigt.

Sporten, och den traditionella synen på den, känns lite som den där osäkra sjundeklassaren i märkeskläder som snackade skit om dina hemsydda shorts och gjorde allt för att impa på det tuffa gänget i nian. Så skit i deras glåpord och gliringar, vi vet alla att det är nördarna som kommer att gå längst i livet. Inte de som tillbringade högstadiet i rökrutan.

Jag vet att ett erkännande av e-sporten i Riksidrottsförbundet skulle göra det lättare att få sponsorer och skaffa visum inför turneringar. Jag vet att många säkert skulle få det lättare att motivera timmarna av hård träning varje dag om e-sporten blev invald men vi kan inte sitta och vänta flera år på deras beslut eller till nästa OS. E-sport är redan en sport.

"Det kräver hängivenhet, vinnarskalle och ett jäklar anamma"

De stora turneringarna fyller redan jättearenor, fastän matcherna kan ses lika bra på en skärm. Finalen i den senaste CS-drabbningen hade över en miljon tittare. Man når heller inte elitnivå genom att "sitta framför datorn och röra på fingrarna". Det kräver hängivenhet, vinnarskalle och ett jäklar anamma. E-sporten behövde inte de olympiska spelens eller någon organisations godkännande för att komma så här långt.

Och vet ni vad det fina är? Att vara bland de bästa i världen i Dota, Counter-Strike eller Overwatch behöver inte innebära dålig hälsa eller kassa betyg. I alla fall inte i jämförelse med någon som hårdsatsar på en traditionell idrott. De flesta lag inser att fysiskt och psykiskt välmående är ett måste för att kunna prestera på topp i flera timmar i sträck.

Så hur löser vi att killar generellt sett har sämre betyg än tjejer, att ungdomar behöver röra på sig mer och lärarnas kamp mot mobilernas dragingskraft?

Ingen aning.

Jag vet bara att spelandet fick den där rultiga killen med hemsydda shorts att förstå att man kunde vara bra på något som inte innefattade bollar, rep och plintar. Nu blev jag varken e-sportare eller idrottare men självkänslan som odlades under CS-matcher och Super Mario-prestationer fick mig att inse att det mesta går att uppnå om man bara försöker tillräckligt hårt.

Det roliga är ju att pro "e-sportare", särskilt lag, har regelbundna work-out sessions och för det mesta en väldigt bra diet, utom då kanske en överkonsumption av energi drycker. Sorgligt sätt att tänka. 03/03 @Carl Johansson-Sundelius: Lite det jag ville få fram i min post också. Riksidrottens godkännande ÄR relevant ur en affärsmässig synpunkt men man måste få rätt benämning på det. Men så länge folk ska sitta och märka varandras ord istället för att göra... 21/02 Tycker gott och väl att tävla i tv spel osv kan gott falla under benämningen "e-spel". Personligen tycker jag att spela spel på datorn ligger närmare till hands såsom lira poker, spela biljard eller dylikt där det är mindre fysisk ansträngning men fortf... 20/02 Sport kännetecknas inte av "rörelse eller fysisk tävlan"... Dessutom är tävla i fysik något helt annat än vad du menar. "Ordet sport kommer från ordet desport på gammal franska, vilket betyder fritid. Detta kan tyckas förvånande i dag, då man ju blandar... 17/02 Kan ju hålla med de gamla rävarna till viss del. Sport är kanske något som kännetecknar och verkligen betyder att röra på sig, tävla i fysik. Kanske PC spelandet borde kallas för något annat än sport då? PC-Gaming-League, Gaming-league, vad som helst,... 16/02 @EYEtriforce: Det känns ju som man måste förändra de regelverken snarare än bredda begreppet idrott :) 16/02 Dock så finns det ett annat problem i frågan. Jag som gammal eSport räv via den sovande eSport organisationen EYEBALLERS stötte på ett annat problem i just denna frågan. För att dra historien kort, vi var ett bra lag inom Quake scenen och började sakta... 16/02 Bridge är en sport: https://en.wikipedia.org/wiki/Association_of_IOC_Recognised_International_Sports_Federations EDIT: Eller du kanske menade av det svenska organet, my bad... 13/02 För typ tio år sedan kan jag förstå om gamers kände att hobbyn kunde få en skjuts ifall den klassades som en idrott osv, men nuförtiden känns det som att E-sport generellt har ett sådant flyt att det kommer springa ikapp och kanske förbi så småningom.... 13/02 En av definitionerna av sport: "Sport är ett mer omfattande begrepp än idrott. Den huvudsakliga skillnaden ligger i att idrott lägger störst vikt på utövaren själv, den egna insatsen och kroppskontroll som i till exempel friidrott, skididrott, skridskoi... 13/02
Skicka en rättelse