I helgen släppte #AMD en ny betaversion av drivrutinspaketet Catalyst till grafikkort i Radeon-serien. Ett starkt skäl att våga sig på att testa betaversion 14.9.2 är att #Civilization: Beyond Earth försetts med Mantle-stöd.

AMD säger inget om hur stor prestandaökning Mantle kan tänkas ge, så det blir till att testa dig fram om du är nyfiken. Men var medveten om att det är en betaversion, som dras med en del buggar (läs vilka i ändringslistan).

API:t Mantle är ett alternativ till Microsofts DirectX som är tänkt att ta vara på grafikkortens potential väsentligt bättre genom att skala bort onödiga och prestandastjälande kod. Det lanserades på prov till #Battlefield 4 i början av året. Mantle-stödet växer så sakteliga och spel som funkar eller kommer funka med det alternativa API:t är bland annat #Battlefield: Hardline, #Dragon Age: Inquisition, #Thief, #Star Citizen och #Sniper Elite III. Grafikkort som funkar med Mantle är Radeon HD 7000, HD 8000 och RX 200 och Windows-versionerna 7 och 8 (32- och 64-bit).