Kombinationen av en viss typ av spel, att inte få någon sömn och dricka massa energidrycker är inte hälsosam menar Patrik Wincent, terapeut och VD på Dataspelsakuten. För att bevisa sin tes har han testat "att dygna" i TV4-studion. Den närvarande sjuksköterskan - som gjorde regelbundna mätniningar av blodtryck, puls och blodsocker - håller med. Att trigga vårt uråldiga "fight or flight"-system, som pumpar kroppen full med adrenalin och kortisol, under så många timmar är inte nyttigt i längden.

– Vårt autonoma nervsystem kan inte se skillnad mellan krigsspel och en riktig björn, det blir ändå aktiverat, menar Wincent.

Samtidigt som nog de flesta av oss kan hålla med om att kroppen inte mår särskilt bra av högt sockerintag och utebliven sömn blir det lite väl mycket pekpinneviftande när det bara talas om de där "krigsspelen". När André Persson, författaren bakom boken No Bull, säger saker som att "internet och energidrycker hör ihop" blir man lätt obstinat. Eller som David Sundin uttryckte det på Twitter:

Wincent menar dock att det såklart finns positiva effekter av spel men att föräldrar måste se till att det inte går överstyr, att sömnrutiner efterföljs. Särskilt om det är skola dagen efter. Däremot blir det problematiskt när de två tongivande gästerna pratar i egensak. Båda säljer böcker baserade på dessa ämnen (faran med energidrycker, risken för spelberoende) och Wincents affärsverksamhet är föreläsningar om dataspelsberoende och tjänster såsom digital detox och mindfullness för dataspelare. Man hade behövt väga upp detta med någon från spelcommunityt.