Kombinationen av en viss typ av spel, att inte få någon sömn och dricka massa energidrycker är inte hälsosam menar Patrik Wincent, terapeut och VD på Dataspelsakuten. För att bevisa sin tes har han testat "att dygna" i TV4-studion. Den närvarande sjuksköterskan - som gjorde regelbundna mätniningar av blodtryck, puls och blodsocker - håller med. Att trigga vårt uråldiga "fight or flight"-system, som pumpar kroppen full med adrenalin och kortisol, under så många timmar är inte nyttigt i längden.

– Vårt autonoma nervsystem kan inte se skillnad mellan krigsspel och en riktig björn, det blir ändå aktiverat, menar Wincent.

Samtidigt som nog de flesta av oss kan hålla med om att kroppen inte mår särskilt bra av högt sockerintag och utebliven sömn blir det lite väl mycket pekpinneviftande när det bara talas om de där "krigsspelen". När André Persson, författaren bakom boken No Bull, säger saker som att "internet och energidrycker hör ihop" blir man lätt obstinat. Eller som David Sundin uttryckte det på Twitter:

Wincent menar dock att det såklart finns positiva effekter av spel men att föräldrar måste se till att det inte går överstyr, att sömnrutiner efterföljs. Särskilt om det är skola dagen efter. Däremot blir det problematiskt när de två tongivande gästerna pratar i egensak. Båda säljer böcker baserade på dessa ämnen (faran med energidrycker, risken för spelberoende) och Wincents affärsverksamhet är föreläsningar om dataspelsberoende och tjänster såsom digital detox och mindfullness för dataspelare. Man hade behövt väga upp detta med någon från spelcommunityt.

Tack till yoyisy för detta #nyhetstips!
Skulle jag säga. skulle till och med säga att det är en drog. (gäller även energidryck) 04/05 Grävde lite snabbt upp en länk som du kan kika på! https://www.youtube.com/watch?v=BPJ0729NVjw Godiset finns i info-rutan där du hittar en massa länkar som är mer djupgående än en 3-minuters video. ;) Oavsett så kan det vara värt en snabb titt! 01/05 Senare start skulle funka för mig med då jag är en kvälls och nattmänniska men jag vill inte jobba från 12 till 20 varje dag. Vet inte om detta är helt sant kan ju bero på att man är vaken just för det är då man är ledig och kan spela vilket i sin tur... 01/05 Värt att komma ihåg är att ungdomars dygnsrytm inte alls överensstämmer med äldres. De blir aktivare på natten, vilket "förvärras" av att deras jämnåriga vänner också blir natt-aktiva, med resultatet att sociala aktiviteter sker på minst sagt besvärliga... 01/05 Klart inte. Koffein är inte livsfarligt, men det hjälper ju inte direkt dygnsrytmen. Däremot blir man ju tjock och finnig av att hälla i sig oändliga mängder socker, som de allra flesta såna energidrycker är knökfulla av. Och så riskerar man såklart att... 01/05 HAHAHAHAHA 30/04 Hatar tv4, nästan lika mycket som jag avskyr begreppet "dygna". 29/04 Jag tar några energidrycker i månaden men det tar jag i samband med fysisk träning/aktivitet och inte dom som enbart ska göra en pigg utan faktiskt är någorlunda vettiga. Gillar inte när vänner tar flera stycken på en dag och jag påpekar om att det inte... 28/04 de får fan hålla sig till kaffe som vettigt folk 28/04 När jag lanade i tonåren så höll vi på i 2 dagar utan energidrycker. Cola och nudlar var ungefär det man levde på under den tiden. Och det var knappt ingen som sov. 28/04
Skicka en rättelse