I Sydkorea bryter du mot lagen om du förtalar någon online. Något som opportunistiska #League of Legends-spelare – som kallas för “settlement money hunters” – använder för att pressa sina medspelare på pengar.

Det fungerar så att dessa settlement money hunters hoppar in i en match och berättar om sig själva, sitt namn och specifika detaljer om sitt liv. Sen spelar de medvetet dåligt så att andra spelare (förhoppningsvis!) blir förbannade och använder informationen som mål för sin vrede. Därefter upprättas en polisanmälan, som i Sydkorea kan leda till upp till tre års fängelse eller böter på uppåt 168 000 kronor (20 000 dollar).

Polisen kommer sedan att besöka den som anmälts för förtal, varpå anmälaren föreslår en förlikning. Eftersom det ofta är tonåringar som åker dit i dessa fall är det inte sällan att föräldrarna går med på att betala runt 25 000 kronor (3000 dollar) för att anmälan ska läggas ner.

Via Kotaku

Välformulerad analys. Instämmer! 12/09 Sverige kommer snart ha dessa lagar också, med tanke på vart vår frihet pekar. 11/09 Spela dåligt och göra folk förbannade brukade jag göra för skojs skull. Det är nog dags att packa resväska och köpa en enkelbiljett till sydkorea. 11/09 Sjuka lag de har.. Detta är bara bevis på att desto fler förbud gör bara ett samhälle värre. 11/09 Även om det är lagom idiotiskt beteende så finns det ju en enkel lösning, ge fan i att göra verbala påhopp på andra. 11/09 Precis så dem gör. Nättrollet lulzcat773 berättar sitt riktiga namn och hoppas på att personligen bli t ex mordhotad. Sen anmäler han användarnamnet som hotade och i och med att de är kopplat till ett riktigt id så blir de ju ganska lätt att hitta den... 11/09 Räknas det som förtal när någon skriver på ett forum att Lulzcat773 spelat dåligt? Det är ju ingen av forumbesökarna som vet vem som är bakom användarnamnet och då kan det väl knappast räknas som förtal av en person utan riktat mot ett användarkonto.... 11/09 Lite spännande, skulle förmodligen inte tillåtas på många ställen i övriga världen, men tänk hur det skulle förändra spelvärlden om det blev likadant här (en ban blir på personnummret t.ex. och kan påverka alla spel från samma tillverkare). Undrar hur... 11/09 I Korea är ditt LoL-konto knutet till ditt personnummer, just för att myndigheterna ska kunna hitta dig om du inte följer lagen. 11/09 ganska säker på att i sydkorea så måste man använda sitt personnummer för att göra konton eller nått sånt. 11/09
Skicka en rättelse