Kommentarer som "vi ska klara det tillsammans" varvas med "du är helt pantad".

De flesta som någon gång har spelat #Dayz har hytt med näven mot skärmen när andra spelare inte betett sig och campat spawnpunkter eller liknande. Därför är det inte så konstigt att mer seriösa communitys såsom DayZRP frodats, möjligheten att leka övervlevnad under någorlunda civiliserade former har lockat många.

Svensken bakom just nämnda servrar har under årens lopp tagit emot donationer från spelarna i utbyte mot särskild ranking, specialskins och andra fördelar. När trycket var som störst gav donationer en gräddfil in till listan över godkända spelare. Dessa pengar, totalt sett 658 000 kronor de senaste tre åren, ska ha gått till servrar, hårdvara, premier till administratörer och liknande. Donationer är i regel inte skattepliktiga i Sverige men eftersom spelare fått tjänster för sina slantar tycker nu Skatteverket att verksamheten visst är skattepliktig. Skatten på de intjänade pengarna och straffavgifterna ska enligt svensken bli 470 000 kronor.

In September 2015 the Swedish tax office has initiated a revision of my own and DayZRPs finances and have since given statement that because the donors on DayZRP receive special ranks and perks due to their donations and received skins in game in the past, the donations cannot be considered gifts, but instead payments for a service that DayZRP provides and therefore should be considered a taxable income - that's how it is defined by the Swedish law.

Det är såklart en redig slant och med tanke på att verksamheten bara har en buffert på kontot på cirka 94 000 kronor måste man förmodligen ta ett lån för att täcka kostnaderna. Om inte communityt kommer till räddning. I ett längre foruminlägg ber Rolle (riktig namn oklart) om hjälp från spelarna och han har dessutom dragit igång en crowdfunding-kampanj. I ett försök att vara så transparent som möjligt med vart dessa 658 000 kronor använts till gjorde han denna redovisning:

~ 7,000€ - rented game server and external hosting costs
~ 10,000€ - hardware and software licenses bought
~ 10,000€ - staff payouts either in PayPal transfers or Steam games, contest prizes
~ 20,000€ - my living costs, payments and rent between 2013-2014
~ 8000€ - my current car (7 year old Volvo V50)
~ 10,000€ - current available DayZRP funds in bank account

Som ni kan gissa har de två punkterna "bil" och "levnadskostnader" skapat en hel del kommentarer. På det egna forumet var stämningen först god med utrop som "vi ska klara detta tillsammans" men ju längre tråden gick desto fler blev lite frågande kring Rolles motiv. På Reddit, där länken såklart hamnade, var tonen direkt hårdare. Att använda donationspengar till hyra, mat och en bil för strax över 70 lakan föll inte direkt i god jord.

har man råd med bilar och hyra så har man väl råd med skatt också 03/01 så om du hade en server eller liknande och bad om donationer för att _sköta servern_ å det helt plötsligt blev "lite mer än du räknat med" så hade du ju fått lägga undan pengarna tills dess att servern (eller vad du nu driver) behöver mer uppgradering... 03/11 "ge nånting extra tillbaka" ... som en bil till sej själv och egna hyran betald av spelarna? du kan ju inte vara på riktigt som tycker det är ok 03/11 Jag är ingen skatteexpert på något sätt, men då Roland inte har något företag över huvud taget (inte ens F-Skatt) så tror jag inte att Skatteverket riktigt bryr sig hur bilen köptes. De är troligen bara intresserade av att få in kvarskatten och kostnads... 02/11 Bilen klassas nog som företagsbil så blir de lite kostnader där....OT men läste om en företagare som skulle köpa bil å kanske ta de via företaget men då kosta bilen bra mycket mer än att köpa den privat. 02/11 Vilket jävla skit land man lever i! Visst, klart att snubben ska betala lite i skatt. Men 71.4% i skatt! Va fan! 02/11 Ujuj det var fina tider på den servern! Jag la säkert 500kr under 2013, mest för att jag tyckte servern var så väldigt bra, det var en helt ny värld av DayZ:ande med ett community bortom denna värld. Ska erkänna att jag nån gång på fyllan la pengar bara... 02/11 Väldigt dåligt skatteplanerat, hade han kört in pengarna i ett företag hade han bara skattat på vinsten och ev uttagen lön. 02/11 Nej, vi arbetar inte gratis. Men vi betalar skatt på pengar som vi får in när vi arbetar. Han har arbetat, men inte betalat skatt. Alltså svartjobb, vilket är brottsligt. Han blev påkommen och får ta sitt straff. Vad menar du är konstigt med detta? Jag... 02/11 Det är väl i princip lika mycket som alla andra betalar ju? ( + lite straff avgift för utebliven skatt/ränta osv ). 658 tusen med 20% moms = 526,4 tusen 526,4 tusen minus 33% arbetsgivaravgifter = 352,7 tusen 352,7 tusen minus 30% skatt = 246,9 tusen... 02/11
Skicka en rättelse