"I vanlig sport så får man ju böter för en viss typ av beteende" säger Jonathan Berg.

Det pratas ofta om det hårda klimatet på internet och framförallt i onlinespel där det snarare hör till ovanligheten att en hel match spelas utan elaka gliringar från både mot- och medspelare.

Jonathan "Loda" Berg är professionell #Dota 2-spelare och har genom åren varit väldigt framgångsrik med sitt lag Alliance, som bland annat vann den stora tävlingen The International år 2013. I en intervju med Sveriges Radio pratar han om det tuffa språket som används men benägenheten att anmäla sådant är låg.

– Nu hamnar allt ansvar på oss, och tanken är god att vi som spelare ska ha mer inflytande över spelandet än de stora företagen men eftersom vi alla är människor så fungerar det oftast inte så bra.

Han menar att dåligt beteende ger böter traditionella sportsammanhang men att vore otrotligt svårt att ha domare närvarande i den väldigt stora mängden matcher som spelas varje dag.

I slutet av 2015 släppte Sverok, genom projektet Respect All, Compete ett kompendiumet Svensk e-sports Code of Conduct som innehåller en rad etiska regler för e-sportsarrangemang på alla nivåer. Deras målsättning är att göra e-sporten mer välkomnande genom att bland annat få bort kränkande språk.

Skicka en rättelse
Precis. Så domare är nog ingen dum idé om e-sporten ska bli idrott nån gång. 26/02 I basketboll får du varningar och straff om du inte kan bete dig språkligt under en match. 26/02 "Deras målsättning är att göra e-sporten mer välkomnande genom att bland annat få bort kränkande språk." ur artikeln syftar uppenbarligen på Sveroks Code of Conduct. Inte på domare. Och för de som läser denna och skriver under så ökar dels medvetenheten... 24/02 håller med han, domare borde absolut finnas i dessa seriösa mästerskap. 23/02 Det vore ju inte fel att få bort det värsta ordbajsandet men det får ju inte gå överstyr. -Get rikt nibblet ;) -GitGud med flera måste man ju få skriva på lite skojj. Det är ju charmigt. Annars förlorar vi mer än vi vinner. 23/02 Jag vill verkligen tro att hen verkligen menade "lycka till!" och inte "Lycka till! /S" 23/02 Samma problem finns väl inom i stort sett all idrott. När tävlingsinstinkten slår till närmar sig språket apstadiet.. 23/02 Brukar kallas Admins när de kommer till de som har hand om regler i e-sport. Finns väll ingen seriös aktör idag som inte har det? 23/02 Kanske inte under de stora turneringarna, men garanterat under mindre turneringar. Handlar väl mer om att visa på att det blir konsekvenser om man håller på spy galla på folk hela tiden 23/02 Hur skall man kunna förhindra vad som skrivs online? Det är ju inte direkt så att spelarna skriver en massa elakheter under pågående turneringar/matcher. 23/02