De positva effekterna av spelande kan ha ett pris.

Eftersom spel fortfarande är ett relativt ungt medium är forskningen kring dess effekter på människan ganska spartansk. Ibland dyker det upp rubriker om att spelandet är bra, ibland motsatsen och diskussionerna blir sällan djupare än "jag har lirat hela livet och är ingen yxmördare".

En del studier har visat spelandets positiva effekter på korttidsminnet och visuell uppfattningsförmåga men enligt forskare på Montreals universitet kan detta ha ett pris i form försämringar av andra delar av hjärnan. Närmare bestämt hippocampus, som är associerad med vår orienteringsförmåga och långtidsminnet, och särskilt när det gäller actionspel.

Om spelet i fråga främst aktiverar delen av hjärnan som heter svanskärnan (caudate nucleus) har de kunnat se att mängden gråmateria i hippocampus sjunker eftersom den understimuleras. En intressant slutsats är att man kan komma runt detta problem i actionspel genom att förändra deras design. Genom att låta spelare tänka mer, orientera sig via landmärken och minnet snarare än lysande pilar, får man en bättre balans på vilka delar av hjärnan som behöver arbeta.

Alltså, vatten på kvarnen för de som anser att många spel är för dumma idag.

Jag påstod inte något annat. ;) Jag kan citera mig själv: "Sedan att denna studie visar att hippocampus har krympt kan givetvis knappast relateras till någon form av "utveckling"." 12/08 Håller med. Spelade gammalt PKMN-spel för ett tag sen där man INTE fick en pil placerad på en karta för vart man skulle utan man fick helt enkelt minnas/använda hjärnan vad folk sa var man skulle gå och dra dit. Jag blev faktiskt förvånad över att jag... 11/08 Nu använde jag bara cod för att det är så ökänt och utan tvivel det mest populära spelet inom den genren. Och sen så kan man nog säga lite att call of duty har varit något av en trendsättare inom modern FPS. 11/08 @Skyrage: Nog något annat som kan växa eller krympa då. 10/08 Vad för slags hjärna får man om man spenderar sitt liv med att spela japansk hentai? :D :D :D 10/08 Skulle välkomna att man tog bort de uppenbara pilarna och la in mer problemlösning i spelen. Har väl aldrig varit nån guru på spel som COD osv men som 80-talist måste jag säga att alla spel idag är horribelt neddummade. Ta de gamla episka slagdängorna... 10/08 Äh, kör mer PUBG. Både orientering och action! 10/08 @monsterbenke: Albert Einsteins hippocampus var större en normalt och inte mindre, artikeln pratar om en DEL av hjärnan inte HELA hjärnan. Från wikipedia : "The neurons on the left side of the hippocampus were found to be significantly larger than those... 10/08 fel egentligen. einstein hade mindre hjärna, var betydligt smartare :) 09/08 Hehe, det låter bra. Jag brukar alltid stänga av alla blinkande grejer på skärmen, pilar och liknande, om det är möjligt. Spelet brukar bli både roligare och mera utmanade då. Till exempel i Horizon Zero Dawn så stängde jag av alla indikatorer som fanns... 09/08
Skicka en rättelse