Djupgående inblick i Cryteks actionklassiker och vad som gick fel med uppföljarna.

När vår Tomas Helenius recenserade Crysis för tio år sedan konstaterade han "En het GOTY-kandidat" och "Det snyggaste spelet någonsin. Punkt". Framtiden såg minst sagt ljus ut för Crysis och Crytek. När jag besökte Frankfurt inför tvåan pratade teamet redan om många uppföljare och hur deras vassaste pennor redan var vässade.

Crysis fick bländande betyg men därefter gick det utför. Kritiken till Crysis 2 och trean var fortfarande relativt bra, men spelarna hade börjat vända serien ryggen. 2013 års Crysis 3 ser ut att vara seriens sista suck. Vad gick egentligen fel med Cryteks spektakulära action?

Detta, och mer därtill, tar Noah Caldwell-Gervais reda på i en 66 minuter lång dokumentär som tar sig an den fyra spel långa serien (Crysis Warhead har alltså inte glömts bort). Caldwell-Gervais ställer den angenäma frågan om vad Crysis gjorde rätt, men också den obekväma frågan: Vad gjorde uppföljarna fel? Luta dig tillbaka och njut av ett stycke spelhistoria.

Skicka en rättelse
Självklart, menade just en viss producent av filmer. Klarar oftast inte göra mer än en bra film på samma tema, uppföljarna brukar bara kännas som mjölkning/mediokra. Så 4 och 5 blir filmerna bra igen? ;) Tänkte på polisskolan, räckte inte göra 1 utan... 07/09 Älskade 1an och Warhead, Crysis 2 sög rätt hårt och jag brydde mig aldrig med 3an. Känslan försvann helt med Crysis 2, kändes mycket mer som en generisk shooter I ett skal av Crysis. 06/09 ja, 1an var unik och knäckte allt på sin tid. 2an var total fail, körde aldrig klart det ens (till skillnad från 1an som jag körde igenom många ggr), och 3an var kul en snabb omgång, om man hade bärs :) ska installera 1an igen direkt, var många år sedan... 06/09 Nåja, inte alltid så. Mjölkningar finns de gott om, men finns massa guldkorn i både spel och filmbranschen som kom istället som uppföljare. Det är tredje filmen som är oftast katastrofen! 05/09 Är oftast så med uppföljare. Den första blir bäst och man lyckas inte höja nivån inför nästa Spel/film eller serie. Vet en som misslyckas nästan alltid med sina uppföljare (får ut en riktigt bra och det går inte att bygga en minst lika bra uppföljare).... 05/09 @anon_98854: intressant video, dock med tanke på hur ingående den var fanns det väldigt lite fakta om kringliggande saker, så som försäljningssiffror etc... den förklarar spelen som om man aldrig spelat dem men antar att tittaren känner till hur den sål... 05/09 My two cents ur mitt perspektiv. Har inte sett videon och kan inget om crysis men: Kan det bero på marknadsföringen? Jag är gamer och letar ständigt nya titlar. Men Crysis har jag alltid känt var ett "kolla grafiken!!!!!"-spel. Förstår att det kanske... 05/09 @znubbis: Han gillade 1an. :) Tyckte det var en bra genomgång. 05/09 @marcus8958: 4 år senare. 05/09 Han gillar inte Crysis, klart :) Visst han har rätt i mycket men de tar inte 1 timme o berätta det. 05/09