Final Fantasy-serien förlitade sig länge på turordningsbaserade strider, och mången JRPG-räv har sett på med fasa medan serien gått mot ett mer och mer actionorienterat upplägg. Det hela tycks nå sin kulmen i Final Fantasy XVI, som mer eller mindre är ett renodlat actionrollspel.

Varför gjordes då denna skiftning från turordningsbaserat till action? Tre av utvecklarna bakom Final Fantasy XVI – Naoki "Yoshi-P" Yoshida, Hiroshi Takai och Ryota Suzuki – har via Gameinformer gett sina svar på den frågan. Yoshida säger att spel kan kosta uppemot 100 miljoner dollar att utveckla och att man inte kan ignorera datan från de som spelat de tidigare FF-spelen.

Man måste locka så många spelare som möjligt för att gå med vinst, och eftersom dagens ungdomar ofta inte lirat de gamla spelen, utan istället växt upp med fps-spel och GTA, förväntar de sig att något sker direkt när de trycker på knappen. Han tycker heller inte att det skulle kännas passande om huvudkaraktären i spelet, Clive, bara stod där och väntade.

Takai håller med och tillägger att med den grafiska kvalitet och realism som Playstation 5 möjliggör, skulle det kännas konstigt om karaktärerna stannade upp och inte gjorde något. Han tror att det skulle krävas "en riktigt, riktigt häftig idé" för att det skulle funka, men det lämnar han till nästa generation att lösa. Ett rätt märkligt uttalande, med tanke på att turordningsbaserade strider har fungerat utmärkt i ett antal decennier och knappast påverkas negativt av att grafiken blir bättre.

Suzuki håller med resten, och angående seriens framtid säger Yoshida att han inte vet om hans team kommer att skapa Final Fantasy XVII, men förmodligen inte. Är det möjligt att de går tillbaka till turordningsbaserade strider så småningom? Om de även beslutar sig för att gå tillbaka till pixelgrafik så hade det underlättat, menar Yoshida.

Final Fantasy XVI släpps den 22 juni till Playstation 5 och kommer troligen till pc därefter, även om det lär dröja ett tag.