Vi trodde Microsofts köp av Activision Blizzard blev klart i oktober. Men nu invänder USA:s konkurrensmyndighet Federal Trade Commission än en gång mot monsteraffären, värd drygt 68 miljarder dollar.

Orsaken är beskedet för två veckor sedan att Microsoft sparkar 1 900 medarbetare från sina spelavdelningar, vilket FTC menar står i strid med företagets löften medan affären granskades, sammanfattar PC Gamer. Enligt FTC sa Microsoft då att Activision skulle fungera som ett självständigt företag efter köpet. Men när uppsägniningsbeskedet nu kom var ett av argumenten att man gör sig av med överlappande personal, vilket FTC ser som ett tecken på motsatsen. Konkurrensorganet menar också att en koppling mellan företagen gör det svårare att separera dem om affären skulle avbrytas, vilket det vill.

Activision Blizzard-affären godkändes efter den brittiska konkurrensmyndighetens "Ja" i höstas, trots att FTC:s invändningar i USA inte var färdigbehandlade. Så i teorin kan affären avbrytas och företagen tvingas backa från det arbete som redan gjorts. Att det sker känns inte särskilt sannolikt, men amerikanska juridiska processer tenderar ju att dra ut på tiden (och generera pengar till de inblandade).

Relaterat: Xbox framtidsplaner presenteras nästa vecka, lovade Phil Spencer häromdagen. Vad det handlar om? Ingen vet, men det spekuleras i allt från Starfield och andra Xbox-spel till PS5 till en uppdaterad Xbox i höst. Eller kanske rentav helt nya Xboxar (både bärbara och stationära) 2026. Vi återkommer om tid och plats så fort vi vet.