Den stockholmsbaserade spelutvecklaren #Avalanche Studios varslar 77 av sina anställda om uppsägning. Orsaken är att företaget på kort tid förlorat två förlagsavtal värda ungefär 34 miljoner dollar, omkring 240 miljoner kronor. Christofer Sundberg, grundare och vd, säger till FZ att finanskrisen är en del av orsaken.

De förlorade avtalen har inte att göra med de två spel som företaget tillkännagett officiellt, #Just Cause 2 och #The Hunter. Således rör det sig om två än så länge hemliga projekt. Om uppsägningarna blir av innebär det att ungefär hälften av personalstyrkan får gå.

- Vi har förlorat en gäng otroligt kompetenta, trevliga och bra människor som har bildat ett väldigt sammansvetsat team och det är en stor förlust. Just nu är stämningen under omständigheterna ganska god. Det är ingen som inte förstår att det här är enda alternativet. Alla förstår varför det här är nödvändigt.

Just Cause 2 klarar sig

Sundberg menar att titlarna inte kommer att påverkas vad gäller lansering men att det kommer att ske personalförändringar.

Vilka åtgärder har ni vidtagit för att hjälpa de uppsagda att hitta nya jobb?
- Vi har kontaktat de andra företagen och sagt som det är, och vi hoppas att de har möjligheter att ta emot de här människorna. [...] Det här är duktiga människor, de kommer att ha nytt jobb i morgon.

Har det globala finansläget inverkat till den här situationen?
- Absolut. Den ena förläggaren blev väldigt konservativa i sin produktportfölj och bestämde sig för att satsa mer på licensspel av barnkaraktär. Den andra förläggaren är pank, där finns inga pengar kvar.

Sundberg antyder att den ena av de två nedlagda titlarna var ett något hårdare (inte barnanpassat) spel med fantasytema.

Tror du att de här titlarna åter kommer att se dagens ljus?
- Den ena titeln ligger bra till hos en annan förläggare.

Kommer Avalanche resa sig igen?
- Ja. Under mina femton år i branschen har jag varit med om åtskilliga svängningar och det kommer alltid något gott ur det så länge man håller huvudet kallt och inte svinar med människor. Avalanche seglar vidare, fast med något mindre segel.

De har också goda förhoppningar om Just Cause 2:

- Med Just Cause 2 har vi förlängt utvecklingen till i vår för att göra det bästa spelet i sin genre.

Avalanche bildades 2003 och debuterade för två år sedan med actionspelet #Just Cause. De har i nuläget två officiellt utannonserade projekt på gång - Just Cause 2 och det sociala jaktspelet The Hunter. Att de hade minst ytterligare ett projekt på gång [n=20077 har varit känt] sedan förra sommaren, men exakt vad det rört sig om är ännu oklart.

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiZTBjZWMxMGRlM2JhM2E1YjIzYjFhYzYyNGU2YWVjZjY3ZmJmZmEwYyI7aToxO2E6Mzp7aTowO2k6MjA1O2k6MTtpOjI4MztpOjI7aTo2NjcyO319"></input>

<input type="radio" name="q283" value="1665" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja, de flesta

<input type="radio" name="q283" value="1667" class="form_input_radio"></input>

Ja, någon enstaka

<input type="radio" name="q283" value="1669" class="form_input_radio"></input>

Nej

<input type="radio" name="q283" value="1671" class="form_input_radio"></input>

Ingen åsikt

</form>

Skicka en rättelse