Jag, Robin och Tompa hade snackat i evigheter om att starta ett rockband och äntligen fick vi en replokalstid på den lokala fritidsgården. Det första steget för att bli internationellt kända rockstjärnor var taget.

Riktigt så var det inte. Vi träffades istället på redaktionen och i det hyfsat sterila testrummet stod plastinstrumenten tillhörande Rock Band och väntade. Detta skulle bli mitt andra möte med #Harmonix självklara evolution av den redan kultförklarade Guitar Hero-serien. Jänkarna har rockat sen i november medan vi européer fått vänta, vänta och vänta lite mer. Och vi vet alla vilken sida av Atlanten som stinker mest diesel, nitputs och svettigt läder.

Alla tre har lirat plastgura tidigare så trumsetet var den stora attraktionen, speciellt för Robin som har ambitioner att kunna vifta de överdimensionerade ätpinnarna på riktigt. Till en början behandlade vi mikrofonen med samma försiktighet som en kobra, ingen av oss brukar av förklarliga skäl sjunga utanför duschens skyddande vattenbrus. Jag och Tompa greppade istället varsin gitarr medan Robin satte sig bakom de fyra runda plattorna och försiktigt stampade på baspedalen. Egentligen skulle John ha varit vår fjärde medlem men med feber och halsont blev han istället vår elaka manager som väste förolämpningar och klagade på våra prestationer.

Bland pukor och cymbaler

och en gammal yxa

Trumsetet känns oväntat gediget, rädslan över att det ska gå sönder om du tar i går över snabbt. Däremot kunde fötterna få ha varit rejälare, det har en tendens att flytta sig under de mer hektiska partierna. Den nya gitarren, som fått sin form efter en Fender Stratocaster, skiljer sig något från Gibson-kusinerna. Halsen är försedd med dubbla uppsättningar frets, de vid roten är tänkt att användas vid intensiva solon. Även strummen har fått en ny form och är urgröpt på ovansidan så att tummen ska få ett bättre grepp. Det känns ovant till en början men värre är att vårt importerade exemplar redan börjat glappa. Vi får hoppas att kvalitén har förbättrats när den når Gamla Svedala.

Gitarrhalsen har försetts med dubbel uppsättning frets

Exakt hur Europaversionen av Rock Band är förpackad är något oklart, men det lutar åt att du får betala omkring 2000 kronor för spelet, trummor, mick och en gitarr. Delarna kan införskaffas separat, vilket verkar både dyrt och omständligt. Hursomhelst måste du köpa en extra gitarr om du vill ha en komplett banduppsättning. Ägare av #Guitar Hero III till Xbox 360 kan komplettera med den guran men Playstation 3-versionerna är i skrivande stund inte kompatibla.

Är du rädd för sladdar bör du ta något lugnande innan du river upp emballaget, när allt är inkopplad via den medföljande usb-hubben är golvet täckt av svarta trådar. Att göra instrumenten trådlösa skulle säkert öka kostnaden ännu mer men en varning för sladdtrassel utfärdas.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse