Tekken har landat för första gången på Nintendo 3DS. Är allt väl i Mishima-klanens skumma värld eller har den infamösa gamla järnnäven börjat rosta?

Ursäkta, va?

Det är inte lätt att hålla tillbaka besvikelsen när jag precis startat #Tekken 3D: Prime Edition och bläddrat runt i menyerna. Jag kan nästan se framför mig hur Grinchen varit framme och norpat alla spellägen, lagt dem i sin enorma säck (med spellägen, uppenbarligen) och därefter tagit första bästa plan till Söderhavet. Vad han ska göra där vete fan, men nog lär han ha roligare än vad jag haft med Tekken 3D.

Det första Tekken-spelet på 11 år till en Nintendo-konsol.

Okej, det är inte fruktansvärt på något sätt. Spelmekaniken är nästan jämförbar med #Tekken 6, och man har anpassat fajterna fint till Nintendo 3DS. På tryckskärmen finns en rad specialslag och combos som aktiveras automatiskt när man trycker där (det funkar också att hålla in en axelknapp och sedan trycka på A-, B-, X-, eller Y-knappen). Lite småfuskigt kan tyckas, men inget jag har några större problem med.

Annars är Tekken 3D rent tekniskt snyggt och flyter på fint med 60 rutor i sekunden. 3D-effekten är okej, men onödig. Här känns den ganska billig också, eftersom karaktärerna framstår som utklippta pappfigurer som placerats i förgrunden.

Var är partyt?

Den stora frågan är vad man ska sysselsätta sig med. Har man har en polare som också har en 3DS och spelet, och är redo att åka på dyngstryk är det ju fina fisken, men om så inte är fallet är det här en riktigt kass investering. Det finns två enspelarlägen. Det ena, special survival, går ut på att möta antingen fem, tio, tjugo eller fyrtio motståndare på raken med en och samma energistapel. Det andra, quick battle, är vanliga matcher som allt eftersom blir svårare.

Var är storyläget? Var är allt tokigt glitter man kan klä sina fajters i? Vart har den knäppa, men roliga kontexten tagit vägen?

Ingen story i spelet, men däremot medföljer en fullfjädrad 3D-film. Oklart dock om det är en tröst eller ett straff.

Tro inte att det blir bättre när du försöker spela online. Jag skriver "försöker" eftersom det är hart när omöjligt att spela online. Lagget är något av det värsta jag varit med om, det är som att titta på en gammal stumfilm som spelas upp i slowmotion.

Namco Bandais tanke är att jag ska förlåta Tekken 3D dess brister och undermåliga innehåll eftersom jag faktiskt får en film med på köpet, Tekken: Blood Vengeance. Men det vore som att dabba ett öppet sår med smågrus. Att låta de hopplösa töntarna Ling Xiaoyu och Alisa Bosconovitch spela huvudrollerna är helt enkelt stenkorkat.

Tekken 3D: Prime Edition innehåller hela 40 spelbara karaktärer och är faktiskt ganska roligt att spela. Ändå är det svårt att inte känna sig snuvad på konfekten.

Skicka en rättelse