Ett grafiskt äventyr som frestar med dialogval och konsekvenser à la fjolårets bästa spel, The Walking Dead? Hur kan man motstå något sådant? Svar: Det kan man inte.

Det är svårt att klassa #Kentucky Route Zero, Act I som ett grafiskt äventyr. Det utspelar sig delvis i minimalistiska siluettomgivningar, delvis på en abstrakt streckkarta. En del är ett gammaldags textäventyr med en modern ljudtwist.

Dialogen är välskriven och karaktärerna sorgsna och fascinerande.

Det börjar i händelsernas mitt: Du spelar Conway, en budbilschaffis som levererar antika möbler långt ute på vischan. Denna gång har du fått en leveransadress som kanske eller kanske inte existerar. På en nedgången gammal mack får du veta att det finns en underjordisk motorväg, Route Zero, som kanske kan ta dig dit du ska. Det svåra är att hitta den.

För att göra det åker du runt på de stiliserade vägarna och pratar med de märkliga människor som bor här. Eller gör du? Allt känns lite overkligt, som om det finns en djupare symbolik dold under ytan och inget är vad det verkar vara. Överallt vilar en vemodig, nostalgisk stämning som bara förstärks av den sparsmakade polygonkonstgrafiken, de snygga åkningarna och de diskret inpassade musik- och ljudspåren.

Illusionen av kontroll

Ibland styr du båda sidornas dialogval i en konversation och du kan återberätta vad som hänt för din hund på olika sätt. Det ger en illusion av kontroll över storyn. Men du märker snart att det är en illusion; det verkar inte spela någon roll vad du väljer att säga eller göra. Det känns som ett missat tillfälle att ge spelaren kontroll över berättelsen. Många kommer att jämföra med #The Walking Dead, som hade liknande dialogval. I det sistnämnda påverkade dock dina val storyn betydligt mer än de verkar göra här.

Med enkla medel berör spelet djupt.

I slutänden blir jag ändå förförd av Kentucky Route Zeros första kapitel. Dess märkliga karaktärer och vemodiga, förfallna miljöer gör mig lite varm i hjärtat. Jag vill veta mer och se mer av dess fantastiska värld. När första akten tar slut efter en och en halv timme känns det tomt. Nu återstår bara att vänta på akt två.

Jo, så är det, spelet är episodbaserat och säljs (via [kentuckyroutezero.com den officiella sajten]) antingen som en episod i taget för omkring 45 kronor, eller alla fem för ca 160 kronor. Just nu finns det bara en episod, men resten ska släppas i – förhoppningsvis – jämn takt under det kommande året.

Skicka en rättelse