Knappt elva månader efter Tiger Woods PGA Tour 09 kommer nu ännu en version av EA Sports välkända golfserie. Och det ska sägas direkt: om du spelade förra upplagan kommer du märka att väldigt få saker är nya. Utvecklarna har förmodligen tänkt "varför ändra på ett vinnande koncept?". Och det har de gjort rätt i.

För även om du känner igen det mesta från 09:an till detta års 10:a, så gör du det med glädje. Grafiken är fortfarande finfin, banorna och spelarna extremt realistiskt skapade och rörelsemönstret lika mjukt och smaskigt som halvsmält vaniljglass en solig sommardag. Kontrollerna är i stort sett samma enkla, där du kan välja mellan att göra din egen sving med vänster styrspak eller köra på gamla klassiska treklicksmetoden (som användes redan när Mario lirade golf på Nintendo 64 och Gameboy). Enda nyheten kontrollmässigt är puttandet, som numera är mer precisionsbaserad. Enbart en förbättring.

En av de största nyheterna är vädret. Förutom den obligatoriska vinden kan det numera regna på en mängd olika sätt. Vilket är verkligheten för golfspelare – det krävs ganska uselt väder för att en turnering ska ställas in, och så även i Tiger 10. En cool detalj är att du kan spela med äkta live-väder (från The Weather Channel) till valfri bana, om du har din konsol uppkopplad mot internet.

Och att vara uppkopplad är inte bara en rekommendation i detta spel – det är närmast ett krav. Upplevelsen blir bra mycket bättre – från att under tävlingars gång stöta på utmaningar från andra människor (och även skapa egna själva), till att faktiskt delta i riktiga tävlingar som pågår runt om i världen – med korrekta leaderboards, väder och statistik. Minst sagt häftigt, även om du i och med online-deltagandet tvingas på en del reklam.

Online-delen i Tiger Woods PGA Tour 10 är över huvud taget extremt omfattande. Du kan tävla en mot en, delta i mindre tävlingar eller ställa upp i de dagliga eller veckovisa tävlingarna som skapats åt oss spelare. Men det finns några nackdelar här, som att du kan ställa upp hur många gånger som helst i varje tävling och därmed ganska enkelt "fuska" till sig bra resultat (det finns alltid nördar som vill ligga högst upp på någon topplista). Eller att du bara kan använda den alldeles lagoma pro-nivån (tre av fyra) i just dessa dags- och veckotävlingar, och inte i övriga multispelarmatcher.

Dessa mindre knasigheter, samt de usla kommentatorerna (i år igen!) är dock spelets enda egentliga nackdelar. Och med usla menar jag verkligen stäng-av-så-fort-du-kan-usla. De säger egentligen inte så mycket, men när de väl gör det är det oftast fel. Det vet väl vem som helst att en drive kan studsa ut från ruffen – men de börjar tjuta "oh, that’s gonna hit the thick stuff" när man landar perfekt på fairway. Det känns också ganska förnedrande att de kan kalla en långputt som precis missar sitt mål för "det sämsta puttande de sett". Mute? Absolut.

Online- och minispel i all ära

- Du är väl en karriärsmänniska?

Det du förmodligen kommer spendera mest tid med är dock din egen karriär. För även om det är skoj att spela som oövervinnerliga Tiger Woods (eller vår egna Annika Sörenstam, för den delen), så är det bra mycket roligare att bygga upp en golfare från grunden. Du laddar upp ett ansikte från EA:s sajt (varning – ta ett i färg, annars blir du albinovit i hyn), skapar dig en stil och börjar sedan ett förhoppningsvis framgångsrikt golfliv. Visserligen går det lite väl snabbt att bli riktigt bra (ett par-tre turneringar, bara), men det kan jag köpa. Spelet är ju ändå bra mycket roligare när du har en chans att vinna turneringarna på egna skills snarare än din spelares.

I karriären kan du tjäna både pengar och attributpoäng, antingen genom den vanliga PGA-touren eller i de fantastiskt roliga Tournament Challenges, där du återskapar verkliga händelser som hänt runtom i golfens runda värld. Attributpoängen krävs för att du ska känna att du växer in i rollen som proffsgolfare, pengarna behövs för att du ska kunna köpa nya attiraljer (som också höjer dina egenskaper), så väl som din image på banan.

Få golfspel, om något, kommer upp i samma standard som Tiger Woods PGA Tour 10. Det finns något för alla golfintresserade, hur stort eller litet intresset än är. Vill du vara seriös finns det mängder med realism, som att finjustera dina klubbor eller bara det att sexton extremt välgjorda 18-hålsbanor är inkluderade. Vill du bara spela på skoj på amatörnivå går det också, och då kommer du säkert gilla den rosa kaninkostym man kan köpa längre fram i spelet. Frågan är om du verkligen behöver Tiger 10 när du redan var nöjd med nian? Svaret är ja.

undrar om ea slutar göra tiger woods spel efter alla skandalerna :S 31/12 Hjärndöd kommentar:evil: 24/07 Gör en hel "Motion Plus Motions-mani"-recension istället med både Grand Slam och Tiger Woods att recensera :) De båda har mött bra kritik (med M+, ganska dåliga utan) och det vore helt klart kul att få se båda de spelen recenserade. Vore roligast att... 14/07 Trevligt att man låter en som spelat de tidigare versionerna test spelet! När det gällde Everybody's Golf så var det en som aldrig sett de tidigare spelen och gav därför ett betyg som inte alls stämde med läsarnas! 12/07 FZ:s mind control-maskin gör att du alltid änker på mig, vare sig du vill det eller inte. Eller vänta, det där blev ju nästan sexuellt... Fan, jag behöver semester. ;) 10/07 Stackars, jag lovar att tänka på dig ibland - i din ensamhet. 10/07 älskar golf,(16,7 HCP) ..... men inte som spel:):) 09/07 Vi kommer testa det på Wii med Motionplus. Men spelet kom jäkligt sent (fråga mig inte varför) och den här veckan är jag i princip ensam på redaktionen, så det kommer dröja ett par dagar. 09/07 Fattar inte varför man skulle villa spela golf på xbox360/ps3 när Wii och motion plus finns? Varför testar ni inte det på Wii istället och låter oss höra va ni tycker om det? 09/07 Det ända golf-spelet (på senare tid) som jag har köpt är 07 och det tycker jag är helt okej. Ett annat spel är det gamla till Sega. Känns inte lika aktuellt att köpa ett nytt spel som baseras på samma koncept år efter år. Det är bättre och vänta några... 09/07
Skicka en rättelse