Små flickor i knästrumpor som kastar sparkar och magier i jakt på graalen. Inte bara ett kul festtema, också ett nytt fightingspel från Capcom! Problemet är bara ett det inte är alls lika roligt som det låter...

Fate: Unlimited Codes är inte bara ett löjligt namn, det är en portning från ett årsgammalt Playstation 2-spel som släppts i Japan. Det är ett fightingspel i otvivelaktig anime-stil, med klänningar som förvandlas till tentakler och unga flickor i uniformer.

Handlingen är en utveckling från det småsnuskiga Fate/Stay Night, en interaktiv novell från 2004. Här är det den heliga graalen som jagas av två lag med slagskämpar. I Arcade-läget vecklar historien upp sig med stilla pratbubblor mellan figurerna, med översatt text men med japanskt tal. För att vara ett fightningspel är det en glad överraskning att det verkligen finns en handling bakom alla sparkar och kast, men när det går upp för mig att jag inte hajar något för att jag inte spelat hentai-spelet det hela grundar sig på blir jag besviken (nej, jag lovar, jag har inte spelat hentai-spelet!).

Ett inte helt prisvärt slagsmål

Själva slagsmålen är förhållandevis lätta att ta sig in i, med ett koncept som värdesätter combos, specialattacker och hopp. Systemet bygger på tre attacker: lätt, medium eller stark, samt en block. Utöver finns en mätare för magi som möjliggör kraftigare attacker samt en ”Heliga graal”-mätare som låter dig göra löjligt starka attacker. Det finns 14 karaktärer att välja mellan som alla har sin kampstil och handling. Utöver det redan nämnda arkadläget finns möjlighet att slåss mot kompis i Ad-Hoc samt uppdragsbaserade banor som lär dig de mer avancerade attackerna med de olika figurerna. Efterhand låser du upp Survival, som låter dig slåss tills du inte orkar mer.

Archer - han som stirrar på ditt skrev

Spelet finns för nedladdning på Playstation Store för trehundra spänn, och där ligger mitt största problem. Det är ett helt fungerande fightningspel, men inget speciellt. Upplägget är svagt och att det finns möjligheten att se två CPU-kontrollerade fighters slåss mot varandra men inget online-lirande gör det hela bara konstigt. Själva striderna fungerar snabbt och enkelt, men det finns inget som greppar tag i dig, inget som sticker ut och handlingen gör allt den kan för att peta bort alla som inte redan är insatta i serien. För samma peng finns det roligare och mer prisvärda titlar i samma genre till PSP. Om du desperat vill ha tag på en ny fighter till konsolen så hoppa då istället över Fate; såvida du inte är fullständigt såld på serien missar du inget speciellt. Det finns inget att hata med Fate, men inte heller så mycket att tycka om.

Skicka en rättelse