FZ:s testpilot imponeras av HDR, G-sync och 155 Hz.

Test & slutsats

Jag har testat i flera olika spel: Borderlands 3, Ghost Recon: Breakpoint för FPS och Metro Exodus för HDR-tester, och även lite The Division 2. Jag har också testat Disco Elysium, som verkligen expanderar gränserna. Fast kanske inte direkt gränserna på skärmen.

I det här testet har jag lagt mest tid på tre saker:

  • Om jag märker några skillnader i hur snabb skärmen är mot den jag redan har.

  • Hur färgerna skiljer sig.

  • Hur bra HDR-stödet är.

165 Hz är ju svårt att bedöma. För mig som lekman är det ytterst svårt att märka minsta skillnad. Jag har helt ovetenskapligt försökt jämföra på eftersläp-effekten som blir då något snabbt rör sig över bilden mellan de två skärmarna och det är bara när man gör en teknisk jämförelse som man kan se någon skillnad.

Då syns en tendens till större eftersläpning på denna IPS-skärm mot min egna TN-panel, men det stör mig inte det minsta i de praktiska speltester jag utfört. Du har dessutom valet att testa olika varianter av Trace-free i menyn för att minimera detta.
För teknisk jämförelse har jag testat med testufo.com.

Eftersom min Strix-skärm är är en ganska modern TN-variant har den bra färger, men skillnaden är tydlig när den jämförs sida vid sida med TUF-skärmen. Den senare har mycket bättre färger och betraktningsvinkel. Asus TUF till vänster, Asus Swift till höger.

Metro: Exodus har HDR-stöd och ser verkligen vackert ut, särskilt i scener där solen lyser in, då ger HDR lite extra knorr. The Division 2 ser också mycket vackert ut. HDR gör skillnad och är en trevlig bonus att ha. Och som jag sade tidigare hade jag gärna sett att de lagt lite krut på ett bättre stöd, nuvarande känns lite blekt om man upplevt HDR i de högre klasserna.

Slutsats
Detta är en skärm jag varmt kan rekommendera. Skulle jag köpa en skärm idag ja då är det denna jag skulle köpt. Kombinationen av bra pris, bra panel, hög uppdateringsfrekvens med G-sync- och HDR-stöd gör att den är svårslagen i detta segment.

Skicka en rättelse
Poängen jag ville få fram mest var att den är lägre prissatt och därmed svårslagen även om då det finns tekniskt bättre paneler men dessa får man då betala mer för. Om FZ gör att jag kan testa LG panelen så har jag ju möjlighet att ändra mig och säga... 30/10 @Harakiri: "HDR" på skärmar i denna prisklass är värdelös och borde aldrig användas. Panelerna har varken ljusstyrkan eller kontrasten som krävs för att återge ens den lägsta formen av HDR. Angående G-sync. Ingen av dessa skärmar har riktig "G-sync".... 30/10 Ja vill man gå in på detaljer så kan man givetvis alltid hitta nåt som verkar bättre. Jag kommer nog själv ha svårt att se skillnaden som glad amatör på skärmsidan. Vore ju super om man kunde sitta o jämföra mellan skärmar men som testpilot får man ta... 30/10 Tycker folk ska sluta dyrka Asus skärmar då det finns mycket bättre grejer för samma pris! Panelen som sitter i denna är baserad på föråldrad IPS teknologi. Här nedan är två exempel på mer prisvärda skärmar. LG 27gl850 (1440p, 144Hz, IPS, G-sync kompati... 29/10 Du skämtar inte, började kolla på att köpa den men sen efter att kolla andra reviews.. The screen can take an HDR10 input signal but has no local dimming capability, so cannot truly offer an improved dynamic range. It has a peak brightness of less than... 29/10 Trodde det var ett neondränkt cyberpunkspel i bakgrunden och blev pirrig o skitnödig 29/10 Jag köper endast gamingskärmar från Samsung. Det är för stort skärmlotteri med exempelvis Acer och Asus, är det inte döda pixlar så är det för mycket backlight bleeding. Sist fick jag flera döda pixlar tre gånger i rad från en skärm av Acer. 29/10 Ja det är ett väldigt lågt insteg för att kunna märka nåt som HDR10. Bara möjligheten finns att processa datat. Även DisplayHDR400 standarden är ganska "meh" eftersom den inte gör nån större skillnad enligt mig. Kan tänka mig att priset blivit högre och... 29/10 Inget jag skulle köpa för HDR precis. Men å andra sidan så verkar det inte finnas någon kompetent HDR-monitor till rimligt pris. Bortsett från, enligt min åsikt, det klena HDR-stödet (350 cd/m2 och 8bit borde inte ens få kallas HDR) så verkar det ändå... 29/10 Riktigt bra pris för den här skärmen faktiskt, svårt att inte rekommendera den trots ett svagare hdr-stöd. 29/10