Tiny Tina’s Wonderlands kan beskrivas som ett rollspel inuti ett rollspel. Vad som började som ett DLC till Borderlands 2 har nu blivit ett eget spel och Gearbox tänder på alla cylindrar i en kavalkad av humor och konstigheter.

Jag gillar Borderlands-serien och även om det fanns en viss besvikelse över 3:an (speciellt berättelsen) så har jag lagt ned åtskilliga timmar i spelen. Tiny Tina’s Wonderlands rättar till mycket av vad jag inte gillade i 3:an, samtidigt som det behåller mycket av grundmekaniken, på gott och ont.

Välkommen till Borderla... Wonderlands!

Premissen i Tiny Tina’s Wonderlands är att jag och två andra Borderlands-karaktärer spelar bordsrollspelet Bunkers and Badasses med Tina som spelledare. Detta innefattar allt från en matig karaktärsskapare, 20-sidiga tärningar och (omålade) plastfigurer. Tina guidar spelaren genom sitt galna äventyr med både passion och humor som en sann spelledare.

"Tina är milt sagt galen"

Jag har själv spelat en del Dungeons & Dragons i mina dagar och parodin på penna och pappers-rollspel sitter klockrent. Gearbox använder fjärde väggen och Tiny Tinas spelledarroll på ett fantastiskt vis som både lockar till skratt och skapar oväntade händelser. Tina är milt sagt galen och Ashly Burch gör ett fantastiskt jobb som hennes röst. Jag har lite svårt att greppa att samma Burch gör rösten till Aloy i Horizon-serien.

I grunden är Wonderlands dock ett Borderlands-spel och det handlar om att döda fiender på löpande band, som sen sprängs i ett moln av loot likt pinãtor. Detta innebär att Tiny Tina’s Wonderlands blir en märklig hybrid av ett klassiskt rollspel och just Borderlands. Stridsmekaniken ur förstaperson med skjutvapen (som förändrats till ett mer fantasy-artat utseende) är i stort densamma, men uppkryddad med klassiska rollspelselement som vi stött på i andra digitala och fysiska rollspel genom åren. Spelet innehåller till exempel en världskarta byggd av tomburkar med halvätna ostkrokarbågar (Ja det heter ostKROKARBÅGAR! [Visst visst... /red.]) utspridda över spelplanen. Spelet fångar helt enkelt rollspelsnätterna i min kompis källare på ett fantastiskt vis.

"Plötsligt har två timmar försvunnit"

Menyerna och gränssnitt är dock en helt annan femma. Kartan är svårläst och det går inte ha flera uppdrag markerade samtidigt på karta. Även uppdragsmenyn har buggat flera gånger så att texten på alla uppdragsbeskrivningar helt plötsligt försvinner. Omstart har löst problemet, men en smått irriterande bugg. På pc känns musen också ocentrerad och det är som om jag måste klicka lite på sidan om knapparna när jag bläddrar i menyerna. Gränssnittet är således både buggigt och klumpigt. Det blir dessutom ännu mer tydligt när jag testar co-op i delad skärm på Xboxen.

Som alltid är Borderlands-världen en fröjd att spela tillsammans med vänner. Online i all ära, men det är kul att Gearbox fortfarande stödjer spel på delad skärm på Xbox och Playstation - hela fyra spelare på Playstation 5 och Xbox Series X/S. Loot-extravaganza med kompisar eller familjen är precis lika roligt som i de andra spelen. Det är lätt att tappa bort tiden och plötsligt har två timmar försvunnit.

Konsolversionerna har split-screen för max fyra spelare.Kvadrupel-kul!

Till er som läste min recension av Shadow Warrior 3 så pratade jag om fåniga spel. Tiny Tina’s Wonderlands är fånigt, men till skillnad från Lo Wang lyckas hon med alla sina fånigheter. Här finns det värme och tanke bakom humorn och jag har ett stort leende på läpparna genom hela spelet. Det som tynger ned spelet är Borderlands-rötterna. Framför allt de otympliga och buggiga menyerna, men spelmekaniken sitter inte heller helt klockrent. Även om FPS-mekaniken funkar bra så tycker jag att Gearbox kunnat ta ett steg ännu längre och anammat rollspelsgenren lite mer. Det hade get spelet en tydligare identitet, speciellt nu när det inte är ett DLC i vi pratar om längre.

Många delar av Tiny Tinas galna Wonderlands har jag svårt att inte älska. Rollspelsnörden i mig sitter med ett leende på läpparna genom Tinas fånigt underhållande äventyr. Gearbox borde ha vågat ännu mer där, förnyat sig mer från Borderlands för att nå de riktigt höga betygen. Med den totala spelglädjen som finns i Tiny Tina's Wonderlands gör att jag kan förlåta en och annan dålig karta och frustrerande menyer.

Testat på pc och Xbox Series X.

Tiny Tina's Wonderlands
3
Bra
+
Humor och satir för oss rollspelare
+
Bra kontroller vare sig du kör på dator eller konsol
+
Roligt co-op för fyra
+
Tiny Tina är Borderlands bästa karaktär!
-
Buggiga och otympliga menyer
-
Borde ha tagit ut svängarna lite mer
-
Humorn passar möjligen inte alla
Det här betyder betygen på FZ