Har du någon gång ställt till med diverse djävulstyg och busat med folk när du var yngre? Kanske brukade du busringa på dörrar och utforskat din grannes trädgård? Eller är det till och med så att barnasinnet finns kvar hos dig? I vilket fall så har det blivit dags att plocka fram det igen. I Neighbours from Hell är det nämligen din uppgift att ställa till med ett så stort helvete som möjligt för din granne.

Du spelar en ung TV-stjärna i en ny show där kameror följer dig in i minsta detalj. Sätt upp fällor och orsaka så mycket problem som möjligt för din lönnfeta granne till publikens stora jubel. Platsen för detta sker i din grannes hus. Första tanken efter några minuters spelande var att någonting var fel. Att det här förmodligen var ett av många demon som följde med på samma skiva. Det såg nämligen så "billigt" och udda ut i motsats mot dagens spel som figurerar på marknaden att jag blev riktigt orolig. Lite av samma klass som Nintendo 8-bitars spel. Efter att ha bläddrat igenom bruksanvisning visade det sig att jag hade fel. Det är rätt spel. Ett spel av samma klass som du kan spela gratis på funplanet. Skillnaden är bara att det här kostar pengar.

Enformigt och trist

Jag ska visserligen medge att spelet till en början var ganska roligt. Om det är för min låga och bisarra humor låter jag vara osagt men underhållningsvärdet var det inget fel på. Efter att ha gjort min kära granne mer och mer röd av ilska, lagt klister i hans schampo och sprängt hans mikrovågsugn med hjälp av ägg, började jag dock tröttna på att leka sjuåring och så smått ändra uppfattning. Att lägga ut fällor åt sin otroligt korkade granne blev mer och mer tröttsamt. När han dessutom gör samma saker och går samma runda i sitt hem blev det inga större problem att sätta käppar i hjulet. Även den mest klåfingriga snorungen till busfrö skulle, troligtvis, snabbt tappa suget. Det är först när du mer eller mindre tvingas till att planera fällorna i en viss ordning för att hinna innan tidskravet har sagt sitt som problem kan uppstå.

Alldeles för enkelt

När du väl lyckats reta din granne till gallfeber och lyckats utföra alla fällor som är möjliga är banan avklarad. Varje ”uppdrag” är för det mesta det andra likt både till utseende och till valmöjligheterna att placera ut fällor. Varje fälla kan ofta användas flera gånger i rad och givetvis blir grannen lika röd av ilska varje gång detta händer och går, givetvis, i samma fälla gång efter annan.

Den riktiga spelupplevelsen är visserligen svår att få fram även om det händer att du då och då drabbas av panik när grannen närmar sig rummet där du planerar nästa fälla. Utan återvändo upptäcks du av grannen som sällan, för att inte säga aldrig, blir lika road av dina hyss som publiken i bakgrunden. Han är inte sen med att svinga dig runt i luften för att sedan prova dina magmuskler med sin enorma, dock inte vältränade, kropp.

Skön grafik

Grafiken är av den enklare sorten men håller förvånansvärt bra klass. De olika rummen i din grannes hus är för det mesta detsamma men detaljerna är många och snygga. "Superb cartoon-style" håller jag kanske inte riktigt med om men visst är det snyggt. Likaså ljudet som, tillsammans med grafiken, är det enda som lyckas håller mig kvar i spelet. Skön effektfull bakgrundsmusik och härliga utbrott som grannen gång på gång ger ifrån sig.

Omdöme

Till en början känns Neighbours from Hell som ett ganska roligt och underhållande spel om än något barnsligt. Att utföra liknande fällor gång på gång blir dock inte lika roligt som publiken till programshowen tycks tycka. Samma rum används hela tiden och fällorna är på tok för lika varandra. Ingen som helst variation med andra ord. Efter två-tre intensiva speltimmar är dessutom spelet avklarat. Bara för den smått bisarra och roliga spelidén är spelet värt ett högre betyg men med tanke på att folk tvingas lägga ut pengar på skräpet gör det till en omöjlighet. Vill du uppleva känslan av att reta gallfeber på folk råder jag dig istället till att terrorisera din egen granne.

Testsystem:

Pentium4 2,4 Ghz
256 MB RAM
64 MB ATI Radeon UMA
Windows XP

Skicka en rättelse