Halloween kommer tidigt i år. I form av ett fint litet nedladdningsbart äventyr från Double Fine. Costume Quest är dock inte det minsta läskigt. Bara supermysigt.

Alla älskar #Double Fine Productions. Alla älskar Tim Schafer. Men idag ska vi inte prata om honom. Idag ska vi prata om Tasha Harris för #Costume Quest är hennes spel.

Efter utvecklingen av #Brütal Legend delades manskapet på Double Fine upp i fyra olika mindre grupper för att främja tillväxten av nya idéer. För Tasha Harris var det här ögonblicket hon väntat på. Konceptet till Costume Quest, en blandning av äventyrsutforskande och rollspelsstrider, hade hon gått och tänkt på ända sedan sin tid på filmbolaget Pixar. Och det märks att både Double Fine och Pixars ande genomsyrar den här charmiga lilla produktionen.

Ungarna gnabbas kärleksfullt med varandra nästan hela tiden

Tvillingarna Reynold och Wren är nyinflyttade i kvarteret. Det är Halloween och de ska ut och busa och samla godis. Men hoppsan, i ett av husen de knackar på hos öppnar ett snaskstjälande monster. Denne får syn på den godiskostym som den ena av tvillingarna bär, nappar honom/henne (du får själv välja vem du vill spela som) och tvingar den andra att ta upp jakten.

Villaområdet du sedan får tillfälle att utforska myllrar av olika upptäckter. Kostymklädda småungar fyller gatorna, färggranna dekorationer lyser upp husen. Lite här och var döljer sig hemliga gångar, skattkistor, minispel och fräcka samlarkort du kan byta med de andra kidsen. Snart nog har du även skaffat dig en följeslagare och tillsammans tar ni upp fajten mot monstren.

Behjärtansvärt i ordets sanna mening

Genom att knacka på hos alla i grannskapet får du givetvis godis. När det är en människa som öppnar. Lika ofta är det ett monster. Tack vare den skräckinjagande/komiska trumvirveln som alltid spelas när jag knackat på en dörr sitter jag som på nålar varje gång. Vem ska öppna? En cowboy-klädd vuxen som lite skamset erkänner att han ätit upp det mesta av godiset själv? Eller ett grönt träskmonster som gillar att äta barn?

När Reynold eller Wren och deras vänner stöter på patrull förvandlas de till en storslagen gestaltning av den kostym de bär för tillfället. Man kan bli en riddare eller en ninja eller till och med frihetsgudinnan själv. Själva förvandlingen och det faktum att de helt plötsligt blivit enorma är väldigt roligt. Sedan tar en extremt rudimentär rollspelsstrid vid där du pucklar på monstren med olika specialattacker.

Frihetsgudinnan har en fantastisk specialattack där Abraham Lincolns huvud, en örn och den amerikanska flaggan lyser upp tillställningen och helar samtliga karaktärer

Tyvärr är det här som Costume Quest för första gången visar att det är ett spel om barn för barn. Fajterna kräver ingen som helst strategi, förutom slutbossen, och då är det så dags. Och visst blir det lite enformigt i längden att gå runt och knacka dörr, även om du också får tillfälle att besöka en galleria och ett nöjesfält.

Men, visst, Tasha Harris spel är stundom så pass charmigt att det kan klistra fast ett permanent leende på den mest obotlige surkart och få honom att glömma att själva spelbiten är ganska genomskinlig.

Skicka en rättelse