Soldier of Fortune är ett av de mest omdiskuterade spelen på marknaden, men också ett av de mest framgångsrika. Men då har heller inga andra spel en riktig ”special forces”-kille som står bakom utvecklingen. Den före detta yrkessoldaten John Mullins, som låg bakom det blodiga 3D-actionspelet Soldier of Fortune, kommer nu tillbaka med seriens tvåa och tro inte att uppföljaren blir mindre kontroversiell än originalet.

I likhet med de flesta FPS-spel med en viss verklighetsbetoning skall man på ett eller annat sätt rädda världen från onda människor. I de flesta fallen handlar det antingen om kärnvapen eller biologiska vapen, och det senare alternativet stämmer bra in på Double Helix. Utvecklarna bakom spelet har lagt stor vikt vid verklighetstrogna vapen och realistiska animationer, men försöker ändå skapa ett spel långt ifrån soldatsimulatorer som t.ex. Ghost Recon. Istället använder de sig av en ytterst linjär story och rikligt med scriptade sekvenser för att skapa en filmkänsla över spelandet.

Även om detta försök till att skapa en filmliknande story leder till att man får köra bil, skjuta ner helikoptrar och en hel del annat smått och gott så blir spelandet ganska monotont i längden. Det består mest, liksom ettan, av att fienden kommer i våg efter våg som man skall bekämpa med diverse kraftfulla vapen. Men då är kanske inte heller singleplayer-delen spelets starkaste sida. Då spelmotorn bygger på en förbättrad Quake3-motor så finns redan grundstommen för multiplayer. Men spelet liknar inte Quake3 utan snarare Counter-Strike och andra verklighetsbaserade FPS. Det är förvånansvärt välgjort och de relativt små och multiplayer-anpassade banorna lyckas med att skapa intensiva strider. Om multiplayer-delen tas emot väl ute på marknaden är fortfarande upp till bevis, men det har utan tvekan en god potential.

Som tidigare sagt bygger spelet på Quake3-motorn och förutom multiplayer så får man då också en del garantier när det kommer till grafik. Spelet ser riktigt snyggt ut och animationerna är välgjorda, lite för välgjorda emellanåt. Vissa dödsscener är så välgjorda att man förstår varför åldersrekommendationen är 18. Men om man bortser från detta så är grafiken klart godkänd.

Soldier of Fortune 2 är med andra ord ett realistiskt action-FPS med arkadkänsla vars potential ligger i multiplayer. Singleplayer-delen är inte dålig men den förmår inte att sticka upp bland övriga titlar på marknaden. Alltså ett spel som passar alla som gillar actionladdade FPS-spel och för närvarande inte har tillgång till något bättre.

Testat på:

Athlon 1.52GHz
512MB RAM
Geforce3 64MB
Windows 2000

Skicka en rättelse